Nagyot esett az ipari termelés, de az autógyártás kitart

Hírek2023. ápr. 5.Növekedés.hu

A gyengébb január után a februári ipari termelés is csökkent, éves összehasonlításban 4,6 százalék volt a csökkenés, januárhoz képet nézve azonban látható némi élénkülés. Az autóipar jól húzott, de több felfdolgozóipari szektorban is látszódik a gazdaság lassulása és a csökkenő fogyasztás hatása.

2023 februárjában az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 januárjához mérten 0,3 százalékkal emelkedett - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint.

A termelés csökkenéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

Az ipari termelés volumenindexe

A legnagyobb súlyú alágak közül a villamos berendezés gyártása bővült a leginkább, de nőtt a járműgyártás is, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene.

A termelés az év első két hónapjában 2,4%-kal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

A februári adatok szerint nem sikerült visszapattanni a januári zuhanás után - olvasható az Erste Bank elemzői kommentárjában.

Az elkövetkezendő időszakban a mérsékelt európai kibocsátás lehet a meghatározó tényező a termelés alakulásának tekintetében - írja Nagy János makrogazdasági elemző.

Egyrészt a régiónkban fellépő újabb gyárleállásoknak (például a csehországi Skoda esetében) is lehetnek a magyar kibocsátásra kedvezőtlen tovagyűrűző kihatásai.

Másrészt az energiaintenzív ágazatok is számottevő súllyal – hozzávetőlegesen 20 százalékkal – bírnak az ipari termelésen belül, melyekre kontinensszerte nehéz idők járnak és alapvető átalakulás elé néznek. Sajtóinformációk alapján tavasszal indulhat(ott) meg a termelés az SK iváncsai egységében, melynek teljes kapacitáson működve szemmel jól látható pozitív hatása lesz a feldolgozóipar teljesítményére.

Mindemellett középtávon a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint szintén az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik.

A kedvező hatások realizálódása azonban leginkább a globális konjunktúra helyreállásának, alakulásának függvénye lesz.