Fegyverszállítások helyett tárgyalásokat sürget egy európai nagyhatalom elnöke

Hírek2022. okt. 24.Sz.A.

A nemzetközi közösségnek a diplomáciai megoldásokat is figyelembe kell vennie, és a béketárgyalások irányába is kell erőfeszítéseket tenni a fegyverszállítások helyett - véli Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök, aki szerint minden félnek hozzá kell járulnia a békéhez. Az elnök erről egy római békekonferencián beszélt, ahol Emmanuel Macron francia elnök és Antonio Tajani olasz külügyminiszter is részt vett.

A tárgyalásokat és a diplomáciai erőfeszítéseket jobban előtérbe kellene helyezni a fegyverszállítások helyett az orosz-ukrán háborúban - fogalmazott egy római békekonferencián az olasz köztársasági elnök.

Sergio Mattarella úgy véli: elő kellene készíteni a béketárgyalásokat, ha a békét szeretnénk elérni, ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni az önvédelem jogát - írja az Il Fatto Quotidiano olasz lap.

Mattarella szerint az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak is több erőfeszítést kellene tennie a konfliktus békés rendezése érdekében, de a békének a nemzetek önvédelmének elvét is tiszteletben kell tartani.

A békére a garanciát Európának kell vállalnia

- tette hozzá az olasz elnök, aki szerint a békéhez mindenkinek hozzá kell járulnia.

Sergio Mattarella olasz elnök beszédet mond a Kiáltás a Békéért (Il Grido della Pace) elnevezésű nemzetközi konferencián Rómában 2022. október 23-án, a háromnapos rendezvény kezdőnapján.Sergio Mattarella olasz elnök beszédet mond a Kiáltás a Békéért (Il Grido della Pace) elnevezésű nemzetközi konferencián Rómában 2022. október 23-án, a háromnapos rendezvény kezdőnapján.
MTI/EPA/Qurinale-palota/Francesco Ammendola

Mattarella kiemelte, hogy nem szabad elfogadni sem a kialakult helyzet igazságtalanságát, sem pedig a véget nem érő háború miatti aggodalmat.

A konferencián részt vett Emmanuel Macron francia elnök is, aki szerint a háborúban a semleges álláspont képviselete az erősebb fél törvényét ismerné el, amivel nem lehet egyetérteni.

A béke lehetséges, de erről az ukránoknak kell dönteniük

- fogalmazott Macron.

A római békekonferencián részt vett Antonio Tajani a tegnap hivatalba lépett új olasz kabinet külügyminisztere.

Mattarella és Macron ma hivatalos találkozót bonyolít le az olasz elnöki palotában, a francia elnököt pedig fogadja Ferenc pápa is.

Macron tegnap este megbeszélést folytatott Giorgia Meloni kormányfővel, akinek miniszterelnökként ez volt az első magas szintű találkozója.A római kormányhivatal közleménye szerint a több mint egyórás találkozón az összes aktuális európai kérdést érintették: "gyors és közös válaszadás szükségességét a dráguló energiaárakkal szemben, szó volt az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, a nehéz gazdasági helyzetről, a migrációs áramlat kezeléséről" - írták.

A közlemény hangsúlyozta a felek szándékát, miszerint együttműködésben kívánnak dolgozni a nagy kihívásokkal szemben az európai színtéren, a nemzeti érdekek kölcsönös tiszteletben tartásával - írja az MTI.

Olasz lapok kiemelik az olasz-francia találkozó jelentőségét, és a német-francia-olasz együttműködés előmozdítását a gazdasági együttműködésben és a háború kezelésében is.