Fél évig nem kell áfát fizetni az élelmiszerek és a földgáz után Lengyelországban

Hírek2022. jan. 11.MTI

Lengyelországban februártól fél évig nullára csökkentik az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját a varsói kormány kedden elfogadott, második inflációellenes csomagja szerint - közölte sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki kormányfő.

Megerősítette múlt heti bejelentését is, miszerint az új csomagban február elsejétől 23 százalékosról 8 százalékosra csökken az üzemanyagok áfája.

Az intézkedés nyomán 5 zloty körüli értékre (mintegy 393 forint) nyomnák le a literenkénti árakat.

Szintén hat hónapra nullára csökkentik februártól a földgáz áfáját, amelyet az előző csomagban már januártól 23 százalékról 8 százalékra faragták le.Emellett július végéig meghosszabbítják az eredetileg januártól márciusig érvényes intézkedést, mellyel 23 százalékról 5 százalékra csökkentették az áram áfáját.

Az élelmiszer után kivetett áfa felfüggesztése kapcsán a kormányfő elmondta:

az intézkedés minden, eddig 5 százalékos áfával megadóztatott termékre vonatkozik, vagyis az élelmiszerek döntő többségére.

Az inflációellenes csomag havi mintegy 100 zlotyval (7,9 ezer forint) csökkenti a háztartások kiadásait, ezen belül az élelmiszerekre 45 zlotyval (3,5 ezer forint) kevesebbet költhetnek majd a családok.

Az élelmiszer áfájának csökkentése akár 7 millárd zlotyt (550 milliárd forint) bevételkiesést jelenthet az állami költségvetés számára, az összes tervezett áfacsökkentés pedig 15-20 milliárd zlotyval (1,2 ezermilliárd - 1,6 ezermilliárd forint) terhelheti meg az idei büdzsét - mondta el Morawiecki. Nagyon valószínűnek nevezte, hogy az év második felében módosítani kell majd a költségvetést.

A november végi, szintén az üzemanyag-, energia- és gázárak adóit csökkentő első inflációellenes csomag Morawiecki szerint több mint 1,5 százalékponttal, a most bejelentett újabb csomag pedig további 1,5 százalékponttal csökkenteheti az inflációt, amely az év közepén akár 8 százalékos is lehet.