Feleskették Morawiecki új kormányát

Hírek2023. nov. 27.MTI

Feleskette hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök Mateusz Morawiecki új kormányát, amely ezzel hivatalba lépett, de két héten belül még meg kell szereznie az októberi választások nyomán megalakult parlament bizalmát.

A varsói államfői palotában rendezett ünnepségen Andrzej Duda hangsúlyozta: Morawiecki kabinetjének beiktatásával eleget tett a lengyel szokásjognak, mely szerint a legjobb választási eredményt elérő frakció jelöltje kap elsőként kormányalakítási megbízást.

Duda örvendetesnek nevezte, hogy az új kabinet részben szakértőkből áll, és több mint a felét nők alkotják.

Ez egyben egy nagyon fiatal kabinet is

- mutatott rá, hozzátéve: a "nagy kihívások időszakát éljük", ezért éppen ilyen "energikus, megfelelő készségekkel rendelkező emberekre" van szükség.

Az elnök megerősítette: Morawiecki tárgyalásokat folytat a parlamenti pártok támogatásának megszerzéséről a bizalmi szavazás előtt.

Az október 15-i parlamenti választásokon a Morawieckit jelölő párt, a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb, 194 mandátumot a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel.

Négy, az előző ciklusban ellenzéki tömörülésből álló parlamenti koalíciónak együttesen abszolút többsége, 248 mandátuma van. További 18 mandátummal rendelkezik a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció.

Morawiecki 2017 óta áll a PiS-kormányok élén. Új kormányában az előző kabinet három tagja kapott helyet - megmarad posztján Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter, a külügyi tárcát pedig Szymon Szynkowski vel Sek, az Európai Unió ügyeiért eddig felelős miniszter fogja vezetni.

Marlena Malag eddigi szociális és családügyi miniszter a fejlesztési- és technológiai tárcát irányítja.

Emellett visszatér a fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős minisztérium élére Malgorzata Jarosinska-Jedynak, aki 2019-2020-ban már betöltötte ezt a tisztséget.

Az ellenzéki koalíciót alkotó pártok és a Konföderáció nem képviseltetik magukat az új kormányban.

Morawieckinek a lengyel alkotmány értelmében két héten belül kell elmondania programbeszédét és kérni bizalmat a parlamenttől. Az ellenzéki koalíciót alkotó tömörülések és a Konföderáció vezetői kizárták Morawiecki új kormányának támogatását.

A miniszterelnök viszont pénteken közölte: több párt egyes képviselőivel is tárgyalt kormánya támogatásáról.

Amennyiben Morawiecki kormánya nem nyeri el a szejm bizalmát, a parlamenti alsóház legalább 46 képviselő kezdeményezésére, többségi szavazással bíz meg valakit az új kormány összeállításával.

Az ellenzéki koalíció kormányfőjelöltje Donald Tusk volt miniszterelnök.