Felmérés: A krízishelyzet sem akasztotta meg a cégfelvásárlásokat

Hírek2022. aug. 25.MTI

A krízishelyzet sem akasztotta meg a cégfelvásárlásokat, a nemzetközi tranzakciós piacnak leginkább a magántőke-beruházások adnak lendületet - derül ki az EY vállalati összeolvadásokat és felvásárlásokat (M&A) értékelő tanulmányából.

A nemzetközi tanácsadó cég MTI-hez eljuttatott összefoglalója szerint idén az első hat hónapban 2274 ügyletet zártak le összesen 2200 milliárd dollár értékben a vállalati M&A-piacon.

A tranzakciók száma 27 százalékkal, értéke 18 százalékkal csökkent 2021 azonos időszakához képest, de a koronavírus-járványt megelőző öt év, a 2015 és 2019 közötti hasonló időszakhoz viszonyítva számottevően, 35, illetve 13 százalékkal emelkedett az aktivitás.

A tranzakciós listát a hagyományosan aktív Amerikai Egyesült Államok vezeti 900 milliárd dolláros befektetésekkel, a második Kína 175 milliárd dollárral, majd India következik, a dél-ázsiai országban a tranzakciók együttes értéke 215 százalékos növekedéssel elérte a 128 milliárd dollárt.

Az EY elemzése rámutat, hogy a Kínából az Egyesült Államokba irányuló befektetések a 2016 első fél évében elért, csúcsnak számító 27 milliárd dollárról mára 1,9 milliárd dollárra zuhantak.

Az Európába irányuló észak-amerikai beruházások ugyanebben az időszakban 60 milliárd dollárról a két és félszeresére, 149 milliárd dollárra emelkedtek.

A technológia szektorban 627 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát a vállalatok, ami a globális M&A-tevékenység közel egyharmadát, 31 százalékát tette ki. Az élettudományi ágazat továbbra is alulteljesít, 111 milliárd dollár volt a tranzakciók értéke, és az általában népszerű piacnak számító fogyasztói szektorban is 27 százalékkal csökkent az aktivitás 2021 első félévéhez képest, 91 milliárd dollárra.

Bár a tőkepiaci feltételek 2022 első felében jelentősen szigorodtak, a magán-befektetési társaságok még mindig nagy mennyiségű készpénzzel rendelkeznek, amelyet az év második felében kellene felhasználniuk - jelezte a közleményben Paulovits Márton, az EY vállalati felvásárlásokkal és akvizíciókkal foglalkozó területének igazgatója.