Az amerikai elnököt ki nem állhatják a párttársai, de most muszáj összezárni a demokratáknak

Elemzések2022. aug. 25.D.J.

A nyáron néha már úgy tűnt, hogy a demokraták egymásra akarnak licitálni, hogy ki tud a leginkább elhatárolódni a regnáló elnöktől.

Most, hogy közelednek a félidős választások, nyerő kampányötletnek tűnt Joe Biden leszólása. Számos kongresszusi képviselő, köztük Dean Phillips és Carolyn Maloney is jelezte, hogy szeretnék, ha lassan nyugdíjba vonulna és 2024-ben nem indulna újra az elnöki posztért. Helyette pedig egy energikusabb, fiatalabb vezető hívná a szavazóurnákhoz a választókat.

Az ehhez hasonló nyilatkozatokból lett elege a Demokrata Nemzeti Bizottság egyik tagjának William Owen-nek.

Sorra olvasom azokat a cikkeket, amelyek arról szólnak, hogy a demokraták nem akarják, hogy [Biden] újrainduljon. Itt lenne az ideje annak, hogy a párt emberei végre arról beszéljenek, hogy kiállnak az elnök mellett

mondta Owen, aki azt kétségtelenül jól ismerte fel, hogy a sajtó rákapott a belső ellenségeskedésre és az utóbbi hónapokban rendre arról faggatták a párttagokat, hogy mit gondolnak Biden 2024-es indulásáról. A demokratáknak pedig aligha tesz jót, ha csak olajat öntenek a tűzre a nyilatkozataikkal. Ezért az utóbbi hetekben hangnemet váltottak a prominens politikusok.

A korábban az elnökjelöltségre pályázó Elizabeth Warren és Kalifornia kormányzója Gavin Newsom is támogatásától biztosította Bident.

Az egyik demokrata tanácsadó, aki a Politiconak nyilatkozott viszont azt mondta: nem elég összezárni. Igazán jó, pozitív üzenetet kéne megfogalmazni a szavazóknak, csak hogy a politikusok túlságosan eltávolodtak a szavazóktól. Nem értik, hogy az inflációról, a gázárakról és a gazdasági nehézségekről kéne úgy nyilatkozni, hogy egyértelmű legyen: a szavazók jóléte a prioritás. „De ezek álomvilágban élnek” – jegyezte meg.

Egy másik, a neve elhallgatását kérő szakértő a Politico-nak azt mondta: azokban az államokban, ahol kétes az időközi választás végeredménye, a felmérések azt mutatják, hogy az emberek belefáradtak Biden tehetetlenségébe.

Matt Angle konzultáns szerint viszont részben a média is felelős a negatív hangulatért.

Ha négy jó és egy rossz dolog történik egy nap, akkor arról az egy rossztól lesz hangos a sajtó.

Tény, hogy Biden nem egy könnyen szerethető politikai figura, pláne úgy hogy közvetlen munkatársai is élesen kritizálták a múltban. Barack Obama, aki alatt Biden alelnök volt, egy háttérbeszélgetésen egyszer azt mondta, hogy „ne becsüljétek le Joe képességét arra, hogy elcsessze a dolgokat”.

Az se segít neki, hogy újabban rendre belezavarodik a beszédeibe. Nemrég például alelnökként hivatkozott magára. Pedig utoljára ezt a tisztséget öt éve töltötte be. Ám az is igaz, hogy ebben a hónapban a demokraták előtt elkezdett pislákolni a fény az alagút végén. Azután, hogy úgy tűnt már semmi nem tudja megakadályozni az elnök folyamatos népszerűségvesztését, most beállt egy fordulat.

Segített, hogy az amerikai gazdaságról jó hírek kezdtek jönni, ráadásul a kormányzat elfogadta a fennállásának harmadik legnagyobb gazdasági csomagját, amely a neve szerint az inflációnak üzen hadat, de valójában elsősorban a zöld energia támogatásáról és ezzel a globális felmelegedés kezeléséről szól.

Nyilván jót tett az is, hogy a sajtó attól volt hangos hetekig, hogy Trump házában rajtaütést hajtott végre az FBI.

Viszont egyelőre még így a javuló tendencia mellett is elmondható, hogy a választók többsége nem támogatja Bident. Ha nem tudják bebiztosítani, hogy a mostani pozitív trend tovább folytatódjon, akkor ősszel a félidős választásokon könnyen nehéz helyzetbe kerülhetnek a demokraták.

Joe Biden támogatottsága

(Zöld vonal: Biden támogatóinak aránya; Sárga vonal: Biden ellenzőinek az aránya)

Joe Biden támogatottsága

Forrás: FiveThirtyEight