Fico: Nem támogatjuk Ukrajna NATO tagságát

Hírek4 órájaMTI

Robert Fico szlovák miniszterelnök ismételten kijelentette, hogy Ukrajna NATO-tagságát nem támogatja, ugyanakkor megígérte, hogy nem akadályozza keleti szomszédja európai uniós csatlakozását. Erről a Szuszpilne ukrán hírportál szerint hétfőn Ungváron nyilatkozott, ahol megbeszélést folytat Denisz Smihal ukrán kormányfővel.

Fico szavai szerint Szlovákia száz százalékban támogatja Ukrajna EU-csatlakozását, de "hűvös" a hozzáállása az ország NATO-tagságához.

Nyíltan kimondom, hűvösen viszonyulunk Ukrajna NATO-tagságának kérdéséhez, de az Önök tagsága az EU-ban fontos és értékes lesz számunkra

– szögezte le a szlovák kormányfő.

Megjegyezte, hogy lesznek olyan EU-tagországok, amelyek azt kívánják, hogy Ukrajna EU-csatlakozásának folyamata ne legyen annyira gyors.

Sok múlik az ukrajnai reformokon, de mi semmilyen akadályt nem gördítünk a csatlakozás útjába 

– hangsúlyozta Fico.

A szlovák politikus kijelentette, hogy kormánya támogatja Ukrajna "minden béketervét", beleértve Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a 2022 novemberében előterjesztett tíz pontos, úgynevezett békeképletét, amely magában foglalja a nukleáris-, az élelmiszer- és az energiabiztonság garanciáit, valamint az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrajnai területekről az 1991-es határok mögé.

Kiemelte továbbá, hogy Szlovákia szükség esetén kész a téli fűtési szezon idején áramot is biztosítani Ukrajnának.

Az ukrán miniszterelnök a Telegramon közölte: a szlovák féllel megállapodásra jutottak nyolc kétoldalú dokumentummal kapcsolatos munka befejezéséről, és a tervek szerint az év végéig alá is írják azokat.