Fideszes EP-képviselők: az EP baloldala megtámadta a rezsicsökkentés fenntarthatóságát

Hírek2022. jún. 14.MTI - Andits Eszter, Brüsszel

Az Európai Parlament baloldala megtámadta a rezsicsökkentés fenntarthatóságát, miután két szakbizottsága kedden állásfoglalást fogadott el a fenntartható tevékenységeket tartalmazó taxonómia rendelet kiegészítése ellen, amelynek értelmében a testület az atomenergiát és a földgázt is kizárná a zöld beruházások köréből - mutatott rá sajtóközleményében Tóth Edina és Győri Enikő, a Fidesz uniós parlamenti (EP) képviselője.

A fideszes képviselők véleménye szerint az állásfoglalásról tartott szavazás eredménye "súlyos támadás a rezsicsökkentés fenntarthatósága ellen".

Kiemelték, hogy a klímasemlegesség eléréséhez és a rezsiköltségek alacsonyan tartásához szükség van a nukleáris és a földgázalapú beruházásokra annak érdekében, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni az energiaellátás biztonságát és megfizethetőségét.Tóth Edina a szakbizottsági szavazás után az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: a szavazás eredménye

teljesen szembemegy a józan ésszel, elfogadhatatlan

mert a nukleáris energia és a földgáz nélkül teljesen reménytelen, hogy 2050-re Európa klímasemlegessé váljék, ezt a célt ezen energiaforrások nélkül nem lehet teljesíteni. Véleménye szerint az európai baloldal az egész unióban veszélybe akarja sodorni azt a védelmet, amelyet a rezsicsökkentés biztosít a polgároknak.

Amikor az energiaárak ilyen magasan vannak részben az Európai Bizottság elhibázott klíma-és energiapolitikája, részben pedig az ukrajnai háború miatt, olyan javaslatokra lenne szükség, amelyek védik az európai polgárok érdekeit

emelte ki Tóth Edina. 

Győri Enikő a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy "az EP baloldali többsége láthatóan ki akarja véreztetni az európai gazdaságot. A prioritásként kitűzött zöld átálláshoz rengeteg pénzre van szüksége az Uniónak. Ehhez viszont a befektetőknek megfelelő sorvezető kell. Baloldali képviselőtársaim sokszor elfelejtik, hogy jelenleg a cégeink nagy része segítségre szorul, hogy működése fenntarthatóvá és klímasemlegessé váljék. Ha a földgázt és az atomenergiát kivesszük a támogatott körből, akkor hogyan fognak boldogulni?" - emlékeztetett a képviselő.

A baloldal ideológiai elfogultságának árát Európa az elszegényedéssel kéne, hogy megfizesse, ami ellen a Fidesz EP-képviselői továbbra is nagyon határozottan fel fognak lépni

tette hozzá sajtóközleményében Győri Enikő.

Kedden az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága (ECON) és a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI) az ellen szavazott, hogy a nukleáris energia és a földgáz felkerüljön a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek listájára.

Az állásfoglalásról a tervek szerint az EP legközelebbi, júliusi plenáris ülésén szavaznak a képviselők.