Figyelmeztető matricák jelentek meg a BKK buszokon

Hírek2024. júl. 11.MTI

Több mint 1600, fővárosban közlekedő autó- és trolibuszon jelentek meg a holttérre figyelmeztető matricák - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Azt írták, a kezdeményezés célja, hogy a társaság felhívja a járművezetők, a kerékpárral, rollerrel vagy gyalog közlekedők figyelmét a biztonságos közlekedésre. Az állandó matricák kihelyezésével párhuzamosan mintegy 120 autóbusz hátulján holttérre figyelmeztető, nagyobb méretű plakátok is megjelentek.

A sárga "Vigyázz, holttér!" feliratú matricák mellett a BKK autó- és trolibuszjáratainak oldalán, valamint hátulján a magyar és angol felirat mellett fekete ábra jelzi az autóbusz körüli holtteret.

Az akció nemzetközi példák alapján valósult meg: többek között francia és brit "jógyakorlatokat" követve helyezte el a társaság a figyelemfelhívó ábrákat - olvasható a közleményben.

A BKK kitért arra is, hogy a járművek hátulján található matrica menet közben, míg az oldalmatrica a busz mellett piros lámpánál várakozóknak hasznos, hiszen utal arra, hogy a vezetőfülke mellett állva holttérben van a közlekedő, így a busz vagy troli sofőrje nem láthatja.

A társaság a témában "Figyeljünk egymásra az utakon" címmel rövid edukációs videósorozatot is készít, amely a BKK honlapján és közösségi oldalain lesz elérhető - közölték.