Kamatcsökkentés déli szomszédunknál

Hírek2024. júl. 11.Fellegi Tamás

A szerb jegybank 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, 6 százalékra mérsékelve az irányadó kamatot.

A szerb jegybank rövid időn belül másodszor is kamatcsökkentést hajtott végre, miután az infláció a várt mértékben csökken. A mérséklés után a szerb alapkamat 6 százalék, amely 25 bázisponttal magasabb a lengyel, viszont 100 bázisponttal alacsonyabb a magyar alapkamat szintjénél.

Szélesebb sáv

A csökkentésre a Bloomberg által megkérdezett elemzők közül 6-an számítottak, míg 8-an a korábbi szint tartását várták. A szerb jegybank közleményében hangsúlyozta, hogy az infláció visszatért a célsávba, amely a magyarnál szélesebb, de középértéke ugyanott van: 1,5 és 4,5 százalék a sáv két széle.

Stabil gazdasági növekedés

A szerb gazdaság nem került recesszióba a tavalyi évben, és az idei évre is 3,5-4 százalékos növekedést várnak. Az UniCredit vezető közgazdásza szerint a szerb alapkamat idén év végére 5,5 százalékra mérséklődhet, jövőre pedig 4,5 százalékig süllyedhet.

Felértékelődési nyomás

Érdekes módon a szerb dinárra felértékelődési nyomás nehezedik, amelyet a jegybank devizavásárlással tart féken, ezzel egyúttal növelve devizatartalékát. Az első félévben 1,33 milliárd eurót vásároltak a piacon, ebből több mint a felét, 695 milliót júniusban.