Folyamatos fejlesztésekkel védi az online vásárló ügyfeleit az OTP a csalásoktól

Hírek2023. márc. 21.Növekedés.hu

Az online fizetés térnyerésével a csalók is egyre kifinomultabb módszerekkel igyekeznek megszerezni a sokszor gyanútlan, óvatlan áldozatok pénzét. Az egyre szaporodó támadási kísérletek miatt felértékelődött a biztonság. Az OTP Bank folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően a számla- és kártyatulajdonosok hatékony és könnyen kezelhető beállításokat és mobilbanki funkciókat használhatnak a csalások kivédésére. A hitelintézet szakértői arra biztatják ügyfeleiket, hogy ismerjék meg és használják tudatosan ezeket a saját igényeikre szabható megoldásokat, hogy a lehető legnagyobb biztonságban intézhessék mindennapi pénzügyeiket az online térben. A megbízható védelem már néhány egyszerű lépéssel megteremthető, a biztonságért az ügyfelek is sokat tehetnek - olvasható az OTP Bank közleményében.

  • Az OTP Bank ügyfeleinek védelmét szolgálja a többlépcsős azonosítás, jóváhagyási folyamat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy lakossági betéti- és hitelkártyás, valamint üzleti betéti kártyás internetes vásárláskor meg kell erősíteni a kártyahasználati jogosultságot, majd ezt követően jóvá kell hagyni a vásárlást.

Internetes biztonság

Az első lépés az internetes biztonsági kód szolgáltatás beállítása: ez egy egyedi kód, amelyet vásárláskor a bank küld meg SMS-ben az ügyfél mobiltelefonjára. Ezt a beállítást (ha eddig még nem történt meg) az OTP InternetBankban, illetve az OTP MobilBankban is el lehet végezni. Ha valaki bizonytalan ezeknek a csatornáknak a kezelésében, telefonon, illetve személyesen is kérhet segítséget az OTP Bank telefonos ügyfélszolgálatán, illetve a bankfiókokban.

A második lépés a Telekód módosítása. Ez egy három számjegyből álló jelszó, ami alapértelmezetten a kártya mögött álló fizetési számla vagy hitelszámla utolsó három számjegye. Ahhoz, hogy a kártyát internetes vásárláshoz is használni lehessen, ezt a kódot kell megváltoztatni. Az ügyfelek ezt a műveletet szintén számos csatornán keresztül elvégezhetik. Ezt követően az internetes vásárlás jóváhagyása a mobileszközökre kapott internetes biztonsági kóddal (SMS) és TeleKóddal történik meg.

Ha az internetes vásárlást az OTP MobilBankban hagyják jóvá az ügyfelek, nem szükséges TeleKódot használni. Ehhez az alkalmazásban mindössze engedélyezni kell az alkalmazásüzenetek (push) küldését.

Az OTP MobilBank szolgáltatásainak és funkcióinak fejlesztésekor a biztonság és ügyfeleink pénzének védelme kiemelten fontos szempont. Érdemes aktiválni a push értesítések küldését az appban, így biztonságosan és gyorsan jóváhagyhatóak az online kártyás vásárlási tranzakciók, illetve az összes kártyás tranzakcióról, valamint a számlán történt pénzmozgásról is azonnal tájékoztatást kapnak a felhasználók. A funkció könnyen és gyorsan beállítható, akár már a mobilbanki regisztrációkor, de később is bármikor elvégezhető.

– mondta Kökény-Majer Anita, az OTP Bank digitális csatornáinak szolgáltatásfejlesztéséért felelős vezetője.  

Vásárlási limitek beállítása

Ez a megoldás a kényelem mellett a biztonságot is szolgálja, ha a kártya illetéktelen kezekbe is kerül, csak a kártyabirtokos által beállított összeget tudják leemelni róla. Az OTP Bank ebben az esetben is számos csatornán – köztük természetesen az OTP MobilBankban is - lehetőséget biztosít a limit összegek beállítására, akár az azonnali, néhány kattintással történő módosítására. Meghatározható az online vagy a napi vásárlási, készpénzfelvételi limit, illetve az is, hogy mely országokban lehessen használni a kártyát. E mellett az OTP MobilBank felhasználók a gyorsegyenleg funkció beállításával számlájuk egyenlegét az alkalmazás megnyitása után egyből ellenőrizni tudják, illetve az applikációban a kártyaletiltásra is lehetőség van a kártya elvesztése vagy ellopása esetén.   

Az OTP Bank ügyfelei a https://otpmindennap.hu/kartyabiztonsag/ oldalon részletesebben is tájékozódhatnak teendőikről.

Az OTP internet- és mobilbanki funkciókról itt érhető el további részletes információ: https://www.otpbank.hu/portal/hu/Uj-IBMB-kisokos

A visszaélések elleni védekezéssel kapcsolatos fontos információk itt érhetők el: https://www.otpbank.hu/portal/hu/Adathalaszat