Folytatódott a lakossági állampapírok futamidejének növekedése

Hírek2019. okt. 18.Növekedés.hu

2019. harmadik negyedévében folytatódott a lakossági állampapírok állományának erőteljes bővülése és futamidejének növekedése. A csaknem 725 milliárd forintos negyedéves és az összességében közel 1277 milliárd forintos idei növekedéssel a teljes lakossági állomány elérte a 8792 milliárd forintot.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) harmadik negyedéves adatai szerint a Magyar Állampapír Plusz igen rövid idő alatt vezető termékké vált. A negyedévben összesen 1241,3 milliárd forint értékben fogyott az ötéves futamidejű, átlagosan évi 4,95 százalékos hozamot biztosító állampapírból. A MÁP Plusz mellett a nyomtatott Kincstári Takarékjegyek (KTJ I. és II.) és a Babakötvény tudott negyedéves és havi szinten is növekedést mutatni.

A vizsgált időszakban is élt az ÁKK a forgalmazói szerződések adta jogával, és összességében 272 milliárd forint értékben vásárolt vissza a bankok ún. saját számlán tartott lakossági állampapírjaiból. Ezek a banki állományok a forgalmazók visszavásárlási kötelezettsége miatt halmozódnak fel. Az állampapír tulajdonosok a lejárati idő előtt eladhatják állampapírjaikat, melyeket a forgalmazók - szerződés szerint - kötelesek megvenni. Többek között ezek a tranzakciók is hozzájárultak az 1MÁP és a PMÁP állományának  csökkenéséhez.

Az ÁKK június 1-jén átalakította a lakossági portfoliót, és négy termék forgalmazását megszűntette. A változtatás óta nem forgalmazott állampapírok a fokozatos visszaváltás, a lejáratok és a banki állományokból történt visszavásárlások miatt csökkennek.