Fontos könnyítés jön a személyi jövedelemadó bevallásánál

Hírek2018. jan 18.Növekedés.hu

Idén januártól automatikusan elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a személyi jövedelemadó bevallás tervezetét, azoknak is, akiknek eddig munkáltatójuk biztosította az adómegállapítást. Január 1.-jén lépett érvénybe az a törvény, amelynek következtében változnak a személyi jövedelemadó bevallásának szabályai. A munkáltatói adómegállapítás megszűnése A munkavállalóknak már nem kell nyilatkozniuk arról, hogy kérik-e, hogy a munkáltatójuk készítse el az adóelszámolást, mivel megszűnt a munkáltatói adómegállapítás. A szerepet a NAV veszi át, számukra és magánszemélyek számára is összeállítja a 2107-re vonatkozó szja-bevallás tervezetét, kérelem nem szükséges hozzá. Ha pedig nincs szükség javításra vagy kiegészítésre, a tervezet akár maga az adózó közreműködése nélkül is érvényes szja-bevallássá vállik. Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV 2018. március 15-étől az ügyfélkapun keresztül elérhetővé teszi, az adóbevallási tervezetek a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon tekinthetők meg. Így kell kérni az adóbevallást A magánszemélyek 2018. március 19-éig kérhetik, hogy az állami adó- és vámhatóság papír alapon küldje meg az adóbevallási tervezetet. A kérelem többféle módon juttatható el az adóhatósághoz:

  • SMS-ben a +36 30 344 4304telefonszámon 2018. január 8-tól 
  • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja)
  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon
  • levélben kötetlen formában (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát)
  • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen
  • az Általános Tájékoztató Rendszeren keresztül telefonon (telefonszám: 1819).
Az egyéni vállalkozók személyijövedelemadó-bevallásával kapcsolatos újítás Az idei évtől kezdve az egyéni vállalkozók az egyszerűbb, letöltést nem igénylő, webes kitöltő felületen (WebNYK) készíthetik el a személyijövedelemadó-bevallást és teljesíthetik az adófizetési kötelezettségüket is. A korábban benyújtott személyijövedelemadó-bevallás lekérdezésének lehetősége Az idei évben a webes kitöltő felületen a „LEKÉR” funkció kiválasztásával lehetőség nyílik a 2017-ben benyújtott 16SZJA bevallás, illetőleg az idei évben beküldött 17SZJA bevallás letöltésére is.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.