Fontos részleteket közölt az Energiaügyi Minisztérium a tárolók töltöttségéről és a rézsivédelemről

Hírek2023. okt. 13.Növekedés.hu

Magyarország megfelelően felkészült a hidegebb hónapokban megnövekvő energiaigények biztonságos kiszolgálására. A rezsivédelemnek köszönhetően a háztartások hosszú ideje Európa legalacsonyabb áram- és gázárait fizetik. Az október közepén induló fűtési szezonban a lakossági távhőszolgáltatás rezsicsökkentett díjai sem változnak. Az ellátás zavartalanságát garantálja a már betárolt gázkészlet kimagasló mennyisége is.

A kormány a magyar családok érdekében a háborús időkben, Brüsszel és a baloldal állandó támadásai ellenére is megőrzi az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentést. A rezsivédelem működik: a hazai lakossági felhasználók tartósan Európában a legolcsóbban jutnak villamos energiához és földgázhoz. A magyar átlagárakhoz képest:

  • földgázért a svédeknek tízszer,
  • a hollandoknak és íreknek hatszor,
  • villamos energiáért pedig az íreknek ötször,
  • a cseheknek és németeknek négyszer többet számláznak.

Az elmúlt rezsiévben az áramszolgáltatásban a fogyasztási helyek 79 százaléka, a gázellátásban 86 százalékuk maradt a védett sávhatár alatt.

A rezsicsökkentés a hivatalosan október 15-én megkezdődő fűtési szezonban is a tavaly augusztus óta megszokott, bevált formában segíti a családokat. Az Energiaügyi Minisztérium a közelmúltban országos szinten egységesítette a nettó gázdíjakat, amelyeket a legalacsonyabb szintre szállított le. A lépésnek köszönhetően az elosztói területek többségénél kismértékben még csökkentek is az átlagfogyasztásig fizetendő rezsivédett földgázárak. A távfűtéssel ellátott háztartások díjai nem változnak, miközben az intézményi felhasználók októbertől a tavaly év végi áraik negyedét fizethetik.

A kormány a Rezsivédelmi Alapból 202 milliárd forintot csoportosít át az Energiaügyi Minisztériumhoz. A tárca ebből az összegből ellentételezi a negyedik negyedéves rezsivédelmi szolgáltatás költségeit a földgáz egyetemes szolgáltató számára. Hasonló átcsoportosítás őrzi meg a távhőkassza pozitív egyenlegét, az év utolsó három hónapjában 53 milliárd forinttal fedezve a távhőszolgáltatók finanszírozását. A rezsicsökkentés további fenntartását a jövő évi költségvetésbe betervezett Rezsivédelmi Alap szolgálja 2024-ben is.

Az ellátás biztonságát a téli hónapokban a betárolt jelentős mennyiségű, 6,3 milliárd köbméteres gázkészlet garantálja. Magyarország ezzel lépést tart az uniós tagállamok átlagosan 97 százalékos tárolói töltöttségével. Fogyasztásarányos adatban azonban sokkal jobban állunk, a közel kétharmados magyar mutató az európai középértéket több mint kétszeresen múlja felül. Az elérhető mennyiség meghaladja a megelőző fűtési szezon összes hazai fogyasztásának szintjét. A rendelkezésre álló készlet mintegy 160 százalékát teszi ki a nemzetközi energiaválság előtti év, 2021 teljes lakossági felhasználásának. A hosszú távú szerződés szerinti szállítások folyamatosak, a mindenkori igények kiszolgálását a belföldi kitermelés is elősegíti.  

Magyarország tehát a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően felkészülten ér el a fűtési szezon kezdetéhez. A tavalyiakhoz fogható ellátási kockázatok az előző télinél hidegebb időjárás, keményebb mínuszok esetén sem fenyegetik a hazai fogyasztókat. A magyar családok rezsicsökkentett árakon tarthatják melegen otthonaikat a következő hónapokban is.