Fordult a kocka: Kamala Harris átvette a vezetést Trumptól

Hírek2024. aug. 20.Növekedés.hu

Kamala Harris amerikai alelnök augusztus 22-én hirdet programot a Demokrata Párt konvencióján. Harris támogatottsága augusztusban nagyot nőtt, jelenleg 2-3 százalékkal előzi Donald Trump republikánus elnökjelöltet országosan, de a csatatér államok többségében is minimálisan a Demokrata Párt áll jobban. Chicagóban zajlik a Demokrata Párt négynapos elnökjelölő konvenciója.

A legfrissebb felmérések szerint Kamala Harris demokrata elnökjelölt országosan 46,7 százalékon áll, míg Donald Trump republikánus jelölt támogatottsága 43,8 százalékon áll - a FiveThirtyEight közvéleménykutatása szerint.

Trump szavazói körében jóval több a férfi és a fehér, alacsonyabb iskolázottságú, míg Harris fölénye a fiatalabbak, a magasabb iskolai végzettségű fehérek és az afroamerikaiak körében nagyobb.

Az elnökválasztáson azonban az lesz a döntő, hogy a Demokrata Párt képes-e jobban mozgósítani a szimpatizánsait, a republikánusok ugyanis fegyelmezettebben szavaznak.Az úgynevezett csatatér államokban - Arizona, Georgia, Michigan, Észak-Karolina, Pennsylvania, Wisconsin - egyelőre minimális különbséggel Harris vezet - Nevadában Trump van fölényben.

A kampány egyik legfontosabb üzenete a bevándorlás és az infláció kezelése, ezért is lesz fontos, milyen programot hirdet meg Harris a demokrata konvención.Kamala Harris Észak-Karolina állam fővárosában, Raleigh-ban tartott választási gyűlésén ismertette választási programjának első, gazdaságra vonatkozó ígéreteit. Bejelentette egy lakásépítési program tervét a lakhatási válság kezelésére, valamint 25 ezer dolláros egyszeri támogatást az első lakást vásárlók számára - írta az MTI.

Az élelmiszerek további áremelkedésének megakadályozására intézkedéseket és szövetségi tilalmat ígért az "árfelhajtás" ellen, ami véleménye szerint bizonyos nagy cégek gyakorlata. A tervet Donald Trump republikánus elnökjelölt "kommunista jellegű" intézkedésként jellemezte.

Elemzők megjegyzik, hogy az árstabilitás érdekében tervezett válságintézkedés a válsághelyzet elismerése, ami rossz üzenet a hivatalban lévő adminisztráció alelnöke felől.

Több liberális közgazdász amiatt bírálta az elképzelést, hogy az árak befagyasztása idegen az amerikai gazdasági berendezkedéstől, és csak akkor lehet működőképes, ha a termelési lánc teljes egészében megtiltják az árak emelését.

Az Egyesült Államok polgárainak az elmúlt három és fél évben komoly inflációs hullámmal kellett megküzdeniük, ami nagymértékben érintette az energia, az üzemanyagok és az élelmiszerek árát.

Az áremelkedés éves üteme, 2021 márciusa óta idén júliusban csökkent ismét 3 százalék alá. A héten közölt adat 2,9 százalékos éves inflációról szólt.

A demokrata párti delegáltak augusztus első napjaiban már távszavazáson leadták a szavazataikat, és így Kamala Harris hivatalosan elnökjelöltté vált már a konvenció előtt. A négynapos esemény ugyanakkor politikai értelemben fontos a demokratáknak, akik Kamala Harris színrelépése óta visszanyerték korábbi támogatottságukat.    Az alelnökjelöltek vitájának időpontját is bejelentették, ami szerint Tim Walz demokrata és J. D. Vance republikánus jelölt október 1-jén a CBS országos televízió szervezésében vitázik majd. A két politikus a közösségi médiában közzétett posztban erősítette meg, hogy elfogadja a meghívást.