Francia kormányfő volt, orosz olajcég igazgatótanácsi tagja lesz

Hírek2021. jún. 12.MTI

A Zarubezsnyefty orosz állami irányítású olajipari vállalat igazgatósági tagságára jelölték Francois Fillon volt francia miniszterelnököt - közölte az Interfax hírügynökség.

Nem Fillon az első vezető nyugat-európai politikus, aki a visszavonulását követően állami ellenőrzés alatt álló orosz energetikai vállalat vezetésében kap szerepet. Gerhard Schröder volt német kancellár például a Rosznyefty olajipari vállalat igazgatótanácsának tagja. Karin Kneissl volt osztrák külügyminiszter pedig idén lett tagja ennek a testületnek.

A Fillon jelöltségéről rendelkező dokumentumot csütörtökön írta alá Mihail Misusztyin orosz kormányfő. A volt francia politikus, aki Nicholas Sarkozy elnöksége idején, 2007-2012 között volt miniszterelnök, 2017-ben pedig jelölt volt a francia államfőválasztás első fordulójában, az Apteras Sarl vállalat igazgatójaként szerepel az okiratban. Megerősítése estén Oroszországot fogja képviselni az igazgatótanácsban.

A Zarubezsnyefty az Oroszországon kívüli olaj- és gázmezők feltárására, fejlesztésére és kiaknázására szakosodott cég. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője 2018 decemberében, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen fogadta Fillont, elmondta, hogy a két politikus jó személyes kapcsolatokat ápol azóta, hogy mindketten miniszterelnökök voltak.