Friss GDP-adat jön: a héten kiderül, tartósan fellendült-e a magyar gazdaság

Hírek2024. júl. 28.MTI

A héten megjelenik a második negyedévi bruttó hazai termék (GDP) első becslése, emellett lakásépítési és idegenforgalmi adatokat közölnek.

Kedden a második negyedévi GDP első becslését közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2024 első negyedévében a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján - a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal nőtt.

Szintén kedden jelenik meg a turisztikai szálláshelyek forgalmának júniusi statisztikája. 2024 májusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,6 millió vendég 3,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 18, a vendégéjszakáké 13 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,1, a külföldivendég-éjszakáké 21 százalékkal emelkedett. 2024. január-májusban a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 4,9, a külföldieké 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Szerdán az ipari termelői árak júniusi és a lakásépítések-építési engedélyek első félévi adatait közli a KSH. 

Májusban az ipari termelői árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 3,9 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítéséi 1,7 százalékkal nőttek.

Az első negyedévben 2779 új lakás épült, 23 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 4524 volt, 9,3 százalékkal maradt el a 2023 azonos időszakitól.

A fővárosban 35 százalékkal kevesebb, összesen 910 lakás épült. A jelentés szerint a megyei jogú városokban 7,7, a többi városban 22, a községekben pedig 16 százalékkal kevesebb lakást adtak át, mint 2023 első negyedévében.

Csütörtökön a külkereskedelmi forgalom májusi második becslése jelenik meg. Az első becslés szerint májusban az export euróban számított értéke 8,8, míg az importé 9,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A termék-külkereskedelmi egyenleg 73 millió euróval romlott, 1,1 milliárd euró (444 milliárd forint) volt.

Szintén csütörtökön közli a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értékét. A BMI júniusi értéke: 49,4. Júniusban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt visszaesésről számoltak be.

Az elmúlt időszak mérsékelt bővülését követően ebben a hónapban fordulat következett be a feldolgozóiparban, a BMI 50 alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra, 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére utal.