Gázai konfliktus - Jordániában tárgyal Anthony Blinken, miután Izraelben nem járt sikerrel

Hírek2023. nov. 4.D.F.D.

Nem került közelebb a békekötés, tovább folynak a véres harcok a Gázai övezetben, a terroristák által fogva tartott túszok sorsa pedig továbbra is bizonytalan. Eközben Anthony Blinken, amerikai külügyminiszter Jordániában fog tárgyalni a közel-keleti külügyi tárcavezetőkkel.

A háború 29. napjára sem csitultak a harcok. Komoly izraeli légicsapásokról számoltak be a Gázai övezet területéről, miközben az izraeli védelmi erők bekerítettek Gáza várost – számolt be a Földközi-tenger keleti medencéjének partján található területen folyó konfliktus legfrissebb híreiről a The Guardian hírportál.

A lap beszámolója alapján a Palesztin Vörös Félhold szervezet közleménye szerint tizenöt ember meghalt és hatvanan megsebesültek a Gázai övezet legnagyobb kórháza közelében egy mentőkonvoj elleni izraeli csapásban.

A Hamász terrorszervezet politikai szárnya által vezetett gázai kormány szerint az izraeli erők pénteken célba vették az al-Sifa kórház közelében lévő konvojt, amely Gáza városából a déli Rafah felé szállította a „sebesülteket” .

Az Izraeli Védelmi Erők közleménye alapján azonban úgy tűnik, hogy a mentőautó egy katonai egységet álcázott. Mint írják: légicsapást hajtottak végre egy mentőautó ellen, amelyet a Hamász használt, és számos Hamász terrorista életét vesztette.

Eközben Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken későn érkezett a jordániai Ammanba, és szombaton találkozik II. Abdullah jordán királlyal, miután üres kézzel távozott Izraelből, hiszen nem sikerült humanitárius tűzszünetet biztosítania a Gázai övezetben.

Az amerikai külügyi tárca vezetője Jordániában csatlakozik öt közel-keleti ország külügyminisztereinek találkozójához, amelyen a Hamász riválisa, a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság képviselője is részt vesz.

Blinken egyébként felszólította Izrael miniszterelnökét, Benjámin Netanjahut, hogy ideiglenesen állítsa le a katonai offenzívát, hogy a segélyszállítmányok bejuthassanak Gázába. Az izraeli kormányfő azonban a találkozó után kijelentette, hogy nem jöhet létre „ideiglenes fegyverszünet”, hacsak a Hamász nem engedi szabadon az általa tartott túszokat.

Mint fogalmazott:

Izrael „teljes erővel” folytatja az offenzíváját Gázában, és megtagad minden olyan ideiglenes tűzszünetet, amely nem tartalmazza a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátását.

Az izraeli erők valóban nem hátrálnak. Körülvették Gáza városát, és megtámadják a Hamász infrastruktúráját, valamint lerombolják a fegyveresek által támadások indítására használt alagutakat - közölte pénteken az izraeli hadsereg. A légi csapások folytatódtak az erősödő szárazföldi offenzíva mellett, amit Netanjahu a háború második szakaszának minősített.

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan is megszólalt az események kapcsán. A NATO egyik vezető katonai hatalmának első embere azonnali tűzszünetre szólította fel a harcoló feleket, mondván „emberiség elleni bűncselekményeket” követnek el Gázában. „Nincs olyan koncepció, amely megmagyarázná vagy felmenthetné az október 7-e óta tapasztalható brutalitást” – mondta Erdogan a török ​​államok csúcstalálkozóján a kazah fővárosban, Asztanában.