Gázai konfliktus: új fejezethez érkezett a háború - Izrael elmélyíti az offenzívát

Hírek2023. nov. 3.D.J./MTI

Az izraeli erők "befejezték Gáza város bekerítését", és "teljes erővel" harcolnak - közölte az Izraeli Védelmi Erők szóvivője.

Ez történt az izraeli háború 27-dik napján:

- Az izraeli erők "befejezték Gáza város bekerítését", és "teljes erővel" harcolnak - közölte Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője. Az IDF vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy azt mondta, hogy a csapatok több irányból bekerítik és "elmélyítik" a szárazföldi offenzívát Gáza városán belül.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy az izraeli erők áttörték Gáza város külterületét. "A csata csúcspontján vagyunk" - mondta.

- Tizennyolc izraeli katona vesztette életét a Gázai övezetben zajló heves harcok közepette - közölte az IDF - egy olyan incidenssorozatban, amely rámutatott az IDF előtt álló egyre nagyobb kihívásokra, amelyekkel szembe kell nézniük, ahogy megpróbálnak egyre jobban behatolni a Gázai övezet beépített területeire. A halottak között van Salman Habaka alezredes, egy izraeli tankparancsnok,

akit hősként ünnepeltek a Hamász Be'eri kibuc elleni támadása során tanúsított tetteiért.

- A Gázai övezetben a szárazföldi hadművelet hatodik napján, csütörtökön az iszlamista Hamász terrorszervezet előőrseit, főhadiszállásait, rakétakilövő állásait és infrastruktúráját támadták az izraeli katonák.

- Az amerikai Képviselőház elfogadta az Izrael anyagi támogatásáról szóló republikánus törvényjavaslatot csütörtökön. Az alsóházban elfogadott jogszabály 14,3 milliárd dollárt biztosítana Izrael támogatására a Hamász elleni háborúhoz. A forrást a költségvetésen belüli átcsoportosítással biztosítanák, és a szövetségi adóhatóság támogatásából vonnák el.

- A Hezbollah libanoni síita militáns csoport csütörtök este közölte, hogy 19 izraeli állást támadott meg. A csapások órákkal azután következtek be, hogy a Hezbollah közölte, hogy a nap folyamán korábban két robbanóanyaggal megrakott drónnal megtámadott egy izraeli katonai parancsnoki állást a libanoni-izraeli határon.

- Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint "szinte lehetetlen" humanitárius segélyt eljuttatni a gázaiaknak.

- Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy jelentés szerint sürgetni fogja az izraeli kormányt, hogy egyezzen bele egy sor "humanitárius szünetbe". Blinken csütörtökön azt mondta, hogy "konkrét lépéseket" fog kérni Izraeltől a gázai civileknek okozott károk "minimalizálása" érdekében.

- Október 7. óta legalább 9061 ember halt meg a Gázai övezetet ért izraeli csapásokban, köztük 3760 gyermek - közölte csütörtökön a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium.

- A Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni október 7-i támadása óta növekvő antiszemitizmussal találják szembe magukat a franciaországi zsidó közösség tagjai: három hét alatt összesen 819 antiszemita cselekedetet jelentettek Franciaországban,

többet, mint előtte egy év alatt - írta csütörtökön a France24 francia állami hírtelevízió a honlapján.