Germicidlámpa; avagy a hatékony felület- és légtisztításról

Hírek2021. feb. 17.Növekedés.hu

Sajnos vannak olyan betegséggel küzdők, akik számára rendkívül fontos a steril körülmények megteremtése otthon is.

Míg mások csupán a betegség megelőzése miatt érzik úgy, hogy a higiénikus környezet kialakítása a lakásban az egyik legfontosabb cél. Bármelyik csoportba is tartozik, fontos, hogy a lehető legjobb eszközök álljanak rendelkezésére. Így a következő cikkben a germicidlámpák fertőtlenítő hatásáról lesz szó. 

Mit kell tudni a germicidlámpáról? 

A germicidlámpás készülékek segítségével, jelentős mértékben redukálható a lakásban fellelhető baktériumok száma. 

A közel 254 nm-es UV-C sugárzás hatására még az olyan apró mikroorganizmusok is elpusztulnak, amelyeket csak ilyen intenzitású sugárzás képes megsemmisíteni. Ennek köszönhetően a gomba, a vírus és a penész sem éli túl. 

A penész kezelése kapcsán lényeges megemlíteni, hogy az első teendő mindig a penészt kiváltó ok megszüntetése legyen, hiszen a germicidlámpa használata csak tüneti kezelésnek minősül! A sugárzás közvetlenül a falon található, illetve a légtérben szálló penészspórákat semmisíti meg, megakadályozva elszaporodásukat.

Mire kell figyelni a használat során?

Az szabadonsugárzó UV-C lámpát csak bizonyos óvintézkedések betartása mellett szabad alkalmazni, így fontos figyelembe venni az alábbiakat.

Az UV-C fény az emberre nézve veszélyes, ugyanis a szemre és a bőrre is ártalmas a sugárzás. Emiatt fokozottan figyelni kell a használat során, mivel vannak olyan típusú lámpák, amelyeket csak akkor szabad működtetni, amikor senki sem tartózkodik az adott helyiségben. Így kell eljárni például a nyitott armatúra vagy gurulós állvány esetében. Sokkal biztonságosabb, ha a kapcsolót a helyiségen kívül helyezzük el, vagy ha időzítőt használunk.

Amennyiben az említettek közül egyik sem megoldható, akkor igyekezzünk ezt rövid időn belül, védőszemüveg viselésével megtenni!

Legyünk továbbá körültekintőek! Zárjuk be az ajtót az üzemeltetés alatt, megakadályozva ezzel, hogy a germicidlámpa kockázatait nem ismerő személyek (gyerekek, idősek, vendégek) véletlenül se léphessenek be az adott területre!

A nyitott készülékek mellett beszerezhetőek zárt rendszerű termékek is, amelyek mellett már nem kell aggódni a hasonló veszélyek miatt! Érdemes körülnézni a Hollandimpex légkezelő készülékei között!

További hasznos tanácsok

Fontos még tudni, hogy a sugárzás öregíti a fa- és műanyag tárgyakat, bútorokat. Amiatt azonban szerencsére nem kell aggódnunk, hogy a sugárzás átjutna az üvegen, így az ablakon-ajtón át nem jelent veszélyt.(X)