Geszti Péter: Most be kell tárazni a jövőbe! 

Hírek2021. jún. 10.Növekedés.hu

Szobafogságra ítélt minket a természet, de a nyitást követően nem lehet a régi, zsigeri megszokások szerint működni, változtatni kell a gondolkodásmódunkon. A nyertesek azok a vállalkozók lehetnek, akik sok munkával és tanulással készülnek az újrakezdésre, vagy valami új, szokatlan elindítására - fogalmazott Geszti Péter.

A járvány okozta „reményteljes apokalipszisből a fegyelmezett, tudatos pozitív gondolkodás, a rögzült helyett a fejlődő hozzáállás jelentheti a kiutat – fogalmazott Geszti Péter, dalszerző és producer  az OTP Business Café májusi eseményén.

Ahogy fogalmazott:

Aki nem találja meg a kapaszkodókat az életben, az a nehéz helyzetekből sem tud kimászni, és nem tud meccseket nyerni, így ahogyan a történelem más csapásai után, úgy most is hasonló a helyzet: vállalkozóként sokaknak újra fel kell találniuk magukat.

Geszti Péter számára pozitív tapasztalatokat hozott a home office időszaka, ugyanakkor a jövőben saját cégében is át kell szervezni a feladatmegosztást, hogy hatékonyabban, kisebb költséggel dolgozhassanak.

A változások további fontos eleme, hogy sok vállalkozásnak szinte újra kell tanulnia a kommunikációt, amihez új eszközöket és csatornákat kell használnia. A vásárlók, a megrendelők, és az ügyfelek is megszokták az új digitális megoldásokat, és a jövőben is ragaszkodni fognak hozzájuk.

Az is a járvány következménye, hogy bizonyos munkakörökben az irodák iránti igény is megcsappant, sőt, ez a jövően a producer szerint tovább csökkenhet.

Leginkább a turizmus és a vendéglátás területén érintette negatívan a járvány a vállalkozásokat, ám egyik szektort sem hagyta érintetlenül. Azoknál a társaságoknál, ahol csupán szűkült a piac, de nem állt le teljesen az üzlet, több idő maradt a tervezésre, a stratégia átalakítására. 

Geszti Péter arról beszélt, hogy személy szerint rengeteg tanulással, új készségek elsajátításával próbált alkalmazkodni a helyzethez, például online előadásokat tartott és behozta az elmaradásait.

Rendkívüli kivételektől eltekintve piac mindig van, lehetőségek mindig lesznek, a hazai vállalkozók pedig igazán jók túlélésben. Az üzlet lényege emellett nem változott: jó időben, jó helyen lecsapni a lehetőségre, megragadni a pillanatot a mostani helyzetben 

- fogalmazott előadásában Geszti Péter.

Bár sokan úgy gondolják, egy vállalkozónak nem kell mindent egyedül csinálni, ma már nagyon sok olyan csatorna, módszer vagy trükk tanulható, amellyel rengeteg ügyféllel vehetik fel a kapcsolatot a vállalkozók. Ha idejükbe képzések nem férnek bele, kis ráfordítással is elérhetik a digitális tudást vagy a digitális szakembereket, akik ezt a tudást házhoz viszik.

A legfontosabb az, hogy az üzleti sikerhez ma már láthatónak kell lenni a világot átszövő hálózatokon, amihez nélkülözhetetlenek a digitális alapismeretek. A digitális kommunikációban ez a tudás olyan, mint a védettségi igazolvány. Ha nincs, nem mehetsz be oda, ahol a többiek már buliznak

 – tette hozzá a producer.

Segítség lehet az újrainduláshoz az, hogy az OTP Bank az elmúlt években folyamatosan bővítette digitális szolgáltatásait, amelyek a járvány miatt elrendelt korlátozások idején is komoly segítséget jelentettek a kapcsolattartásban. 

A hitelintézet egyebek mellett a tavaly elindult új internet- és mobilbanki szolgáltatásával, mobilfizetési megoldásaival és az online számlanyitást, online internetbank-igénylést és online áruhitel folyamatot támogató OTP Videóbankkal reagált az ügyféligények – járvány következtében is - felgyorsult változásaira.

A kezdő vagy újrakezdő vállalkozások számára is elérhető termékek között szabad-felhasználású hitel, valamint beruházási célú hitel is rendelkezésre áll, a széles választéknak köszönhetően pedig az OTP Bank likviditási nehézségek, illetve eszköz, vagy ingatlan vásárláshoz is kínál megoldásokat. 

A hitelbírálatkor alapvetően a vállalkozás hitelképességét vizsgáljuk. Fontos, hogy legyen átlátható működési múltja, lássuk, hogy folyamatosan értékesítik termékeit vagy szolgáltatásait, legyen jövedelmező a gazdálkodása, és a fizetési kötelezettségek teljesítése mellett érjen el megfelelő árbevételt. A működési múlt fontos tényező, de a hiánya nem kizáró ok. Kezdő vállalkozások részére kialakított konstrukcióknál az adott hiteltípustól függ, hogy szükséges-e egy lezárt üzleti év. Ennek hiányában általában alacsonyabb az igényelhető hitelösszeg és valamilyen kiegészítő biztosítékra is szükség lehet 

– mutatott rá Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozási Főosztályának vezetője.