GKI: csak kétszer volt rosszabb az elmúlt 10 évben a gazdaság jövőjének megítélése

Hírek2022. máj. 23.MTI

Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is; a GKI konjunktúraindexe az áprilisi 8 pontos javulás után májusban 5 ponttal csökkent, ami az áprilisi "hurráoptimizmus" után ugyan visszaesés, de továbbra is derűlátó várakozásnak számít - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint a GKI konjunktúraindex értéke az előző havi plusz 2,6 pontról májusban mínusz 2,6 pontra romlott. Ez az adat nagyjából megegyezik az egy évvel korábbival - jegyezte meg a GKI, és ismertette, az üzleti bizalmi index értéke 10,5 pontról 6,9 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index az áprilisban mért mínusz 20,0 pontról mínusz 29,5 pontra romlott.

Megjegyezték, leginkább a nemzetgazdaság jövőjének megítélése romlott, mely az elmúlt tíz évben csak a Covid-járvány kezdetekor és a 10 évvel ezelőtti, Széll Kálmán terv idején volt rosszabb.Az üzleti szektorban a kereskedelem kivételével minden ágazat bizalmi indexe kisebb-nagyobb mértékben romlott. Az ipari bizalmi index alig csökkent, és összességében továbbra is optimizmust tükröz. A termelési kilátások és a készletek megítélése romlott. A teljes rendelésállományt magasabbnak, de ezen belül az exportét kisebbnek érezték a válaszolók.

Az építőipari termelők hangulata visszaesett a márciusi szintre. A magasépítők véleménye kissé javult, az eleve pesszimistább mélyépítőké viszont rosszabb lett. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség érezhetően javult, a rendelésállományok értékelése romlott.

A kereskedelmi bizalmi index apró lépésekkel, de harmadik hónapja emelkedik. Májusban az eladási pozíció megítélése jelentősen javult, a várható rendeléseké és a készleteké viszont romlott. A szolgáltatói bizalmi index hatalmas májusi esése ellenére márciusi szintje felett maradt. Főleg a forgalmi várakozások romlottak sokat.

Májusban az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága az áprilisi csúcshoz képest minden ágazatban csökkent, de megfelel a korábbi hónapokra jellemző magas értéknek. Minden ágazatban érezhetően több a bővítést, mint a csökkentést tervező cég: leginkább az iparban, legkevésbé a kereskedelemben.

A lakosság munkanélküliségtől való félelme az áprilisi csökkenés után ismét jelentősen emelkedett.

A cégek áremelési törekvése áprilishoz képest minimálisan csökkent, de így is sokkal erőteljesebb a márciusinál, s az elmúlt másfél évtizedben nem volt hasonlóan markáns. Leginkább az iparban érezhető az áremelési törekvés lanyhulása, de a cégek fele továbbra is erre készül. A kereskedelemben ez az arány több mint háromnegyed.

A fogyasztók inflációs várakozása az áprilisi gyengülés után májusban ismét erősödött.

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetét az orosz-ukrán háború kitörése óta a vállalatok és az emberek is rendkívül pesszimistán látják, a borúlátás májusban sokat fokozódott.

A GKI fogyasztói bizalmi index az áprilisi jelentős javulását követően májusban ennél nagyobb mértékben romlott. A lakosság saját pénzügyi helyzetét az áprilisinál sokkal rosszabbnak érezte. A saját jövőbeli megtakarítási képesség megítélése a februári mindenkori rekord óta hónapról hónapra fokozatosan romlik. Rosszabb lett a nagyértékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése is - közölte a GKI Gazdaságkutató.