Gondolta volna, hogy van, aki allergiás a pénzre

Hírek2020. okt. 23.Növekedés.hu

A legtöbben egyes ételekre, a porra és a pollenre érzékenyek, de van pár egészen szokatlan anyag is, ami allergiás reakciót válthat ki belőlünk.

Napallergia

Bizony, egy jó napozásra is lehetünk allergiások. A tünetek a következők: a bőr felszínének megduzzadása, pattanás, csalánkiütés. A panaszok az ultraibolya sugárzás hatására jelennek meg, mivel az megváltoztatja a bőr fehérje-összetételét. Az immunrendszer ezeket az újdonsült fehérjéket nem ismeri fel, ezért igyekszik elpusztítani azokat. Ha naptej mellett, gyógyszeres kezelést is alkalmazunk, elkerülhető az allergia megjelenése.

Pénzallergia

Pénz- vagy ékszerallergiaként emlegetett betegség valójában a nikkelérzékenység. A tünetek legtöbbször épp ezért a fülcimpán, a csuklón, a nyakon és az ujjbegyeken jelentkeznek. A legtöbb aprópénz tartalmazza ezt a fémet, illetve számos ékszert is készítenek nikkel felhasználásával. Enyhébb tünet a bőrszárazság, viszketés, de fájdalmas hólyagok is megjelenthetnek az érintett bőrfelületen. Az immunrendszer kártékony anyagként érzékelheti a nikkelt, emiatt hevesen reagálhat rá. Az emberek igen kis hányada nikkelérzékeny: férfiaknak 6, a nőknek 10 százaléka. Könnyedén kezelhető, antihisztamin tartalmú készítményekkel.

Izzadság allergia

Igen szokatlan és meghökkentő, de sport, forró fürdő, stressz vagy szauna hatására bőrpír és kiütés jelentkezhet. Ez az izzadság allergia két legfőbb ismertetőjele. A testhőmérséklet megemelkedésével az immunrendszer hirtelen elkezd túlműködni. A fehérvérsejtek túlreagálják a hőmérsékletváltozást, emiatt érezhető kellemetlen viszketés.

Vízallergia

Az úgynevezett „aquagenic urticaria” nem italallergia, azaz a testbe kerülve nem idéz elő reakciókat, viszont a bőrrel érintkezve mutathat tüneteket. Az órákon át tartó viszketésnek pontos okára még nem derült fény, de az már tudható, hogy nem kifejezett allergiáról, hanem egy téves immunrendszeri reakcióról beszélhetünk. A tüneteket már egy-egy könnycsepp is előidézheti, egy fürdőzés vagy egy kis eső is igazán kellemetlen hatásokat válthat ki. Szerencsére az egyik legritkább allergia, 230 millió emberből egy szenved csupán vízallergiában. A megoldást az orvosok egy IgE nevű anyagban találták, ám ez csak egy asztmára felírható készítményben található meg.

Cipőallergia

Az elnevezés csalóka, hiszen a cipőallergiások bármilyen bőrfelület megérintésekor tapasztalhatják a következő tüneteket: hólyagok, kiütések, égő és viszkető érzés. A bőrből készült termékek gyártásánál egy PTBP nevezetű gyantafajtát is felhasználnak, ez az anyag váltja ki a tüneteket. Az ebben az allergiában szenvedők gyakran nemhogy semminemű bőrből készült ruházatot, de még bőrtáskát sem hordhatnak. Annak ellenére, hogy igen kevéssé ismert nyavalya, minden ötszázadik ember szenved cipőérzékenységben. Kezelése nedves borogatással, illetve kortikoszteroidot tartalmazó krémmel történik, de a kence használata előtt, mindenképpen érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.