Ázsiában több vezető jegybank is beszállt az oktatásba

Elemzések2020. okt. 23.Sz.A.

Bár Európában található a legtöbb jegybank, amely képzési központot hozott létre a közgazdász, jellemzően a pénzügyi közgazdász szakemberek képzésére és továbbképzésére, azért másutt is találkozhatunk hasonló kezdeményezéssel. Ázsiában például négy központi bank alapított hasonló képzési intézményt.

Dél-Korea

A dél-koreai jegybank, a Bank of Korea képzési és oktatási tevékenységért felelős szervezeti egysége a Bank of Korea Academy (BOK Academy). A Szöul melletti Incheon városban található, tavaly márciusában alapított akadémia a vezető alelnök irányítása alatt működik.

Az intézmény képzései között szakmai ismereteket (például pénzügyi jog, üzleti menedzsment) nyújt elméletben és gyakorlatban, valamint szervezeti és kommunikációs tréningeket szervez.

Emellett szakembercsere programot is működtet, amelynek keretében dolgozóit más országok központi bankjaiba vagy pénzügyi intézményeibe küldik a munkájukhoz kapcsolódó know-how megszerzésére.

Indonézia

Az indonéz központi bank, a Bank Indonesia képzési központja a Bank Indonesia Institute, amelyet 2015-ben alapítottak a gyorsan változó gazdasági környezetben szükséges kompetenciák fejlesztése céljával.

A jegybank épületében működő oktatási központ elsősorban a bank dolgozói számára kínál jegybanki témájú képzéseket és vezetői készségfejlesztő tréningeket.

(Egyes képzéseken azonban külső résztvevőket is fogadnak.)  A szervezet tevékenységének négy alappillére a képzés, a kutatás, a partnerkapcsolatok és a nyilvános megjelenések (publikációk, média).

A képzési palettán a következő oktatási programok szerepelnek: jegybanki új belépők számára szervezett oktatások (On Boarding Program), vezetői készségfejlesztő foglalkozások (Competencies Development Program), karriermenedzsment program (Career Advancement Program), speciális feladatok ellátását támogató képzések (Transition Program).

A Partnership Program keretében a Bank Indonesia Institute jegybankokkal, nemzetközi szervezetekkel és egyetemekkel működik együtt a képzések színvonalának emelésében, különböző rendezvények (például konferenciák) szervezésében. A program a technikai segítségnyújtás lehetőségeire is kiterjed. A 2024-ig tartó időszak célkitűzései között a nemzetközi kutatási kiválóság elérése is szerepel.

Szingapúr

Szingapúr jegybankja, a Monetary Authority of Singapore (MAS) idén augusztus 4-én jelentette be, hogy a National University of Singapore-ral (NUS), valamint a National Research Foundation-nal (NRF) egy közös kutatóintézetet hoz létre, amelynek célja a digitális készségek fejlesztése. Az Asian Institute of Digital Finance névre keresztelt intézmény idén év végén kezdi meg működését, célja pedig a digitális pénzügyek terén az oktatási, kutatási, valamint üzleti szféra közötti szinergiák megteremtése.

A három alapító szervezet az AIDF égiszén belül egy mesterképzési, valamint ösztöndíjprogramot is indít, ezenkívül a digitális pénzügyek és a FinTech témakörökben posztdoktori kutatási programban is részt vehetnek a legkiválóbb szakértők.Az AIDF célja, hogy idővel a legkiválóbb FinTech-szakértőket képezzék. További cél a pénzügyi szolgáltatások fejlesztése, a fenntarthatósági kritériumok figyelembevételével.
A központ kutatási fókuszpontjában olyan témák állnak, mint a digitális eszközök, a mesterséges intelligencia, a digitális pénzügyi platformok, a zöld pénzügyi technológia, a pénzügyi szolgáltatások és az 5G hálózat. Az AIFD célja még egy úgynevezett „Fincubator”program létrehozása, amelynek a vállalkozói kedv ösztönzését, ezenkívül a vállalkozók és tehetséges diákok ötleteinek gyakorlati megvalósítását ösztönzi.
 

Törökország

A török központi bank, a Central Bank of the Republic of Turkey 2013-ban hozta létre az Istanbul School of Central Banking (ISCB) nemzetközi képzési intézményt, amely önálló épületben működik Isztambul Kadiköy negyedében.
Az intézmény minden évben közzéteszi képzési kínálatát, amely a pénzügyi szektor szereplői, főleg jegybankárok, banki szakemberek, illetve pénzügyi szektorban kutató szakértők számára készült.

Tavaly a központ összesen 24 nemzetközi képzésnek adott otthont, amelyeken 76 országból vett részt több mint 600 résztvevő.

Az ISCB a képzések mellett kutatási és technikai együttműködési programokat is szervez, valamint workshopoknak is otthont ad. A monetáris politikai, pénzügyi stabilitási témák mellett statisztika, adatkezelés, készpénzlogisztika, iszlám pénzügyek és a jó kormányzás is helyet kap a képzési programban..