Gőzerővel fejlesztik az infokommunikációs szektort Szerbiában

Hírek2019. feb. 17.Növekedés.hu

A szektor exportja az előző évhez képest 27,5 százalékos növekedést ért el.

A b92 hírügynökség jelentése szerint a szerb Innovatív Vállalkozói és Információtechnológiai Tanács a közelmúltban fogadta el 2019. évi munkatervét. A tanács ülését Ana Brbabic miniszterelnök vezette.

A miniszterelnök az ülésen elégedetten állapította meg, hogy az infokommunikációs ágazat (ITC) Szerbia egyik leggyorsabban növekvő ágazata és legnagyobb nettó exportőre. A Szerb Nemzeti Bank adatai szerint 2018 első 11 hónapjában az ágazat exportja meghaladta az 1 milliárd eurót 318 milliárd forintot, ami az előző évhez képest 27,5 százalékos növekedést jelentAna Brbabic szólt arról is, hogy ebben az ágazatban az alkalmazottak a többi szektorban elérhető átlagfizetés több, mint kétszeresét keresik meg, és egy ITC munkahely a gazdaság más területein 4-5 további állást hoz létre.

A tanács ülésén ismertették a következő időszak legfontosabb projektjeit.

Az általános iskolák ötödik osztályaiban kötelező jelleggel vezetik be a programozást, és a hatodikosok számára az idei évben megkezdődik a Phyton programnyelv oktatása. A számítógépes szakirány hetedik és nyolcadik osztályában a Pygame és a Jupiter nyelveket oktatják, kiegészítve a 2D animációval, az adatkezelés és az elemzés szabályaival.

Valamennyi általános iskolát internethozzáféréssel látnak el és 2019-ben további 10 millió eurót fordítanak a nagy sebességű hálózat fejlesztésére. A Petlja Alapítvánnyal és a Digital Serbia Kezdeményezéssel együttműködve minden iskola megkapja az alapvetően szükséges IT felszerelést, a tanárokat pedig továbbképzik annak érdekében, hogy IT tárgyakat tudjanak tanítani. 

Egy kísérleti projekt keretében összeállították a „digitális osztályok” számára bevezetendő oktatási anyagot. Az idei évben folytatódik a tankönyvek teljes digitalizációjára irányuló munka. Szerbia 44 gimnáziumából 36-ban IT-szakirányt hoztak létre. A szerb kormány mintegy 100 millió eurót tett félre annak érdekében, hogy javítani tudja a start-up vállalkozások, innovatív vállalatok és kutató-fejlesztő cégek környezetét. Az ország nyolc nagyvárosának önkormányzata támogatást kap regionális start-up központok létrehozására.

Megkezdődött a teljesen elektronizált kormányzás adatbázisának létrehozása. Törvényt fogadtak el az elektronikus kereskedelemről és az elektronikus közigazgatásról, és megindult egy állampolgári- és egy címjegyzék megvalósítására irányuló munka.