Történelmi rekordot ért el az építőipar – a lakáspiac is részese

Ingatlan2019. feb. 17.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A múlt évet 22 százalékos növekedéssel zárta az építőipar, ez a 2017-es jó teljesítmény miatt is kiugró eredményt jelent. Az ágazat termelési értéke pedig történelmi csúcsot döntött, miután 3 ezer milliárd forint fölé került. A növekedés folytatódhat a kedvező gazdasági kilátásoknak, az új kormányzati lépések miatti lakásépítéseknek, lakásfelújításoknak, valamint az állami és uniós pénzből finanszírozott nagyberuházásoknak köszönhetően. A munkaerő- és kapacitáshiány, illetve a szerződésállomány csökkenése lassíthatja a növekedést a következő években. 

Tavaly 22 százalékos növekedést ért el az építőipar. Ez lassulás a közel 30 százalékos 2017-es bővüléshez képest, mégis masszív növekedésnek felel meg. Különösen azért, mert a 2018-as növekedést a szintén erős 2017-es eredményhez képest érte el az ágazat.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve elmondta:

A 2018-as növekedés történelmi rekordot eredményezett, az ágazat termelési értéke ugyanis átlépte a 3 ezer milliárd forintot, erre pedig még nem volt példa. Az ágazaton belül lakásépítéseket magában foglaló építéseknél 16 százalékos emelkedés következett be részben a családiház-építéseknek és a társasházfejlesztéseknek köszönhetően. A másik alágazatban, az egyéb építményeknél 31 százalékkal nőtt a termelés, köszönhetően az állami és uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések miatt.

A szakember szerint a pár napja ismertetett új, gyerekvállalást ösztönző kormányzati lépések és a csok bővítése újabb lendületet adhat a lakásépítéseknek, valamint a lakásfelújításoknak is, ez pedig az építőipari növekedésnek támaszt adhat. Emellett a kereskedelmi ingatlanok - raktárak, irodaházak, logisztikai központok - megvalósítását célzó beruházások szintén segíthetik a további növekedést, ahogy az állami és uniós pénzből finanszírozott fejlesztések is.

Ugyanakkor - mutatott rá az ingatlan.com szakértője - az építőipari fejlődést a jövőben akadályozhatja az ágazatot is sújtó kapacitás- és munkaerőhiány, ami 2018-ban 9,5 százalékkal emelte az építőipari termelői árakat. A jövőbeni fejlődés lassulását jelzi előre az is, hogy a december végi szerződésállomány 7,7 százalékkal volt alacsonyabb 2018. decemberében mint egy évvel korábban.