Gulyás Gergely: A kormány korrekt együttműködésre törekszik Budapesttel

Hírek2019. okt. 22.Növekedés.hu

A kormány továbbra is vállalja a tavaly novemberi megállapodásban szereplő fejlesztéseket, melyekről a kerületeknek és a Fővárosi Közgyűlésnek kell döntenie - hangzott el a mai Kormányinfón.

Budapest aranykora volt Tarlós István főpolgármestersége, és a fejlesztések folytatódni fognak – hangzott el a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány minden megválasztott polgármesternek gratulál, és együttműködik velük. Összességében korrekt együttműködésre törekszik a kormány a főváros vezetésével. A budapesti beruházásokról szóló tavaly novemberi megállapodást áttekintették, és a kormány kész a fejlesztések végigvitelére, ebben az ügyben várják a budapesti közgyűlés véleményét.

A GKI lakhatási, illetve rezsifizetési problémákkal kapcsolatos felmérésével kapcsolatban Gulyás Gergely megjegyezte: idén 20 ezer új lakás készült el az országban, nem csökken a lakásépítési kedv. A Nemzeti Eszközkezelő mintegy 38 ezer lakással segített a bajba jutottakon, ezek zömét meg is vásárolták a bérlők. Ezen kívül a kollégiumi férőhelyek bővítésére nyitott a kormány.

A Magyar Falu Programmal kapcsolatban elhangzott: eddig 36 milliárd forintot osztott ki a kormány pályázatokon, de ennél nagyobb összegre lenne az igény. Összehasonlításképp: ha tíz év alatt a teljes alsórendű úthálózatot meg akarnák újítani, az mintegy 2500 milliárd forintba kerülne. A program kibővülhetne 150-200 milliárdra, de erről még nincs döntés.

A családtámogatási rendszer bővítéséről Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy az adókedvezmények körét szeretnék tovább bővíteni, de erről még nem született döntés.

A miniszter kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy jól sikerült az önkormányzati kampány, többen szavaztak a Fideszre, mint a legutóbbi Európai Parlamenti választások során.