Gulyás Gergely: a második félévben gyorsul a gazdasági növekedés

Hírek2023. júl. 27.MTI

Európa érdekeivel ellentétesek a jelenlegi európai uniós migrációs javaslatok, amelyek erősítenék a bevándorlást és migránsgettókat eredményeznének - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten, a Kormányinfón. A háború áldozatainak száma 310 ezer, de akár 700 ezer fő is lehet.

Migráció

Gulyás Gergely jó hírként beszélt arról, hogy az Európai Parlamenttel megkezdődött egyeztetések - a visegrádi országok, valamint Németország és Hollandia ellenállásának köszönhetően - nem gyorsított eljárásban folynak, így a parlamenttel történő egyeztetés szeptemberben folytatódik.

A miniszter megerősítette a korábbi magyar álláspontot: mindenfajta elosztási mechanizmus - fejkvótával súlyosbítva is -elfogadhatatlan, és a jelenlegi migrációs javaslatok Európa érdekeivel ellenétesek, nem tartalmaznak garanciákat a hatékony határvédelemre és azt a veszélyt hordozzák, hogy továbbra sem lehet az EU határain kívül lefolytatni a menekültügyi eljárásokat.

Hozzátette: ha a javaslatokat elfogadják, az Európára nehezedő migrációs nyomás lényegesen nagyobb lesz, mint most, miközben idén rekordokat dönt az Európába bejutni akaró migránsok száma.

Gulyás Gergely elmondta, Magyarország 650 milliárd forintot költött eddig határvédelemre és az ezzel kapcsolatos térítési igényét jelezte Brüsszelnek. Ennek kevesebb mint egy százalékát térítette meg az unió, Magyarország az összeg legalább 50 százalékát, 325 milliárd forint megtérítését kérte - jegyezte meg.

Úgy összegzett, ha hatékony határvédelmet és jól működő schengeni térséget akarnak, akkor az Európai Bizottságnak a határvédelmi költségeket meg kell térítenie vagy legalább jelentős mértékben ahhoz hozzájárulnia.

Uniós pénzek

A miniszter beszámolt arról is, hogy Magyarország teljesítette az igazságszolgáltatással kapcsolatos mérföldkövet, az úgynevezett feljogosító feltételt, ezt "készre jelentette", innentől kezdve az Európai Unió hétéves költségvetéséből a kifizetéseknek nem lehet akadálya.

Elmondta, Magyarország 238 millió euró értékben küldött számlákat, költségnyilatkozatot Brüsszelbe a 2021 és 2027 közötti programozási időszak operatív programjaiból. A most kiküldött költségnyilatkozatnak a 85 százalékát, azaz 202 millió eurót kell, hogy finanszírozza az Európai Unió - részletezte. Hozzátette: az Európai Bizottságnak 90 napja van arra, hogy a feljogosító feltétel teljesítését igazolja és 60 napja van a költségnyilatkozat feldolgozására, az összeg átutalására.

Közölte, a költségnyilatkozatok jelentős része a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Pluszból származó előzetes kifizetés, a kormány a kis- és közepes vállalkozások finanszírozását biztosította az előfinanszírozással.

A miniszter úgy fogalmazott, ahogy megérkezik Brüsszelből az ehhez szükséges forrás, a tanárbéremelésre is sor kerülhet. Az Európai Bizottság 800 milliárd forinttal tartozik a magyar tanároknak - hangsúlyozta.

Gazdasági kilátások

Gulyás Gergely elmondta: az orosz-ukrán háború által kiváltott rendkívül nehéz helyzet, amelyet tovább súlyosbítottak az európai uniós szankciók, valamelyest javulni látszik. Javuló gazdasági kilátásokkal lehet számolni, a gazdasági növekedés a második félévben gyorsulni fog - jelentette ki.

Úgy vélte, az év egészére reálisnak tűnik a költségvetésben rögzített másfél százalékos, de legalább egyszázalékos gazdasági növekedés, a jövő évben pedig teljesíthető a 4 százalékos gazdasági növekedés.

 "Az inflációt is le fogjuk törni" - mondta, és közölte: gyors inflációcsökkenéssel számolnak.

Hozzátette: ha minden jól megy, már októberben egyszámjegyű lesz az infláció, és ez azt jelenti, hogy mostantól minden hónapban 2-3-4 százalékos inflációcsökkenés lesz.

Kiemelte: a legfontosabb az, hogy az embereket, amennyire lehet, az infláció káros hatásaitól meg tudják óvni és ennek érdekében sokat tett a kormány. Ezt szolgálták az árstopok, és ezt szolgálja a kötelező akciózás is, amely eddig 10 százalékos árkedvezményt jelentett meghatározott termékkörre, de ez augusztus elsejével 15 százalékra emelkedik - közölte. Hozzátette: továbbá a hideg élelmiszerre is augusztus 1-jétől felhasználható a SZÉP-kártya, amelyet a munkáltatóknak a kedvezményes járulékos adófizetési szabályoknak megfelelően további 200 ezer forinttal van lehetőségük kibővíteni.

Arról is beszélt, hogy az infláció elleni küzdelem a kormány legfontosabb célja, "de nem mindenki vesz részt ebben a küzdelemben". Eddig 3,1 milliárd forint bírságot szabtak ki a hatóságok, amiből látszik, hogy vannak, akik ilyenkor is nyerészkedni próbálnak - mutatott rá.

A miniszter hangsúlyozta: a jövő évre reálisnak tűnik a 6 százalékos vagy akár az 5 százalék körüli infláció is.

Háború

Kijelentette: a tűzszünet és a béke az egyetlen megoldás arra, hogy az öldöklés befejeződjön, minden félnek és Magyarországnak is ez az érdeke, "úgyhogy továbbra is tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetünk".

A tárcavezető kiemelte: a legmértékadóbb becslések szerint is eddig több mint 310 ezren vesztették életüket a háború során, bár ennél lényegesen nagyobb, 7-800 ezerig terjedő becslések is vannak. Ráadásul közel 10 ezer a civil áldozat és legalább 16 500 civil sebesültje van a háborúnak - tette hozzá.

Közölte: az oroszoknak lényegesen nagyobb a tartaléka és több a vesztesége is. Az ukrán ellentámadás eddig érdemi eredményeket nem hozott - mondta.

Megjegyezte: a frontvonal védelmi képessége mindkét oldalon magas, nagyon nehéz áttörni.

Mindez együttesen arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar kormány álláspontja megalapozott, amikor a lehető leggyorsabb tűzszünetre és a béketárgyalások megkezdésére hívja fel a figyelmet - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Pedagógusok

A miniszter elmondta: a pedagóguspályára sokan tekintenek úgy, mint ami a jövőben biztos jövedelmet fog garantálni, ezt mutatja, hogy 10 514 jelentkezőt vettek fel pedagógusképzésre, ami az elmúlt 6 év legmagasabb száma, tehát a pedagógus-utánpótlás biztosított.

Kifejtette: szerdán ismerhették meg a felvételi pontszámokat a felvételizők. Az a jó hír, hogy több mint 126 ezren felvételiztek, és közel 95 ezer hallgató nyert felvételt - közölte.

Kitért rá: 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma, 34 százalékkal nőtt a műszaki, természettudományi, mérnöki és informatikai területre felvettek száma, és 10 felvett jelentkezőből 8 hallgató állami ösztöndíjjal kezdheti meg a tanulmányait.

Gulyár Gergely bejelentette: a kormány döntött arról is, hogy a Károli Egyetem új campusának megépítését támogatja, az építkezést 2024-ben, 2025-ben és 2026-ban 15 milliárd forinttal támogatja a kormány minden évben, 2027-ben pedig 45 milliárd forinttal - közölte.

Úgy vélte, jó esetben 2027-re, de lehet, hogy 2028-ra az építkezés befejeződhet, és a Károli Egyetemnek is egy fejlett, minden európai igénynek megfelelő, a modern felsőoktatás követelményeit is kielégítő campusa lesz.