Gulyás Gergely: Nincs esélye az uniós költségvetés-módosítás elfogadásának

Hírek2023. júl. 6.MTI

Az uniós költségvetés módosítása egyhangúságot igényel, ezért a tervezett módosítás elfogadására reális esély nincsen - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfon.

Uniós költségvetés

A tárcavezető a kormányinfón közölte: Brüsszel további 98,5 milliárd euró befizetését kérte a tagállamoktól, ami a tizenötszöröse az összes magyar éves szja-befizetésnek, nagyjából a teljes éves magyar állami költségvetés összege. Ebből nyilván lényegesen kevesebb jut Magyarországra, de ez az összeg még így is óriási, elég nagy ahhoz, hogy még Ausztria vagy Németország sem akarja ebben a formában vállalni - mutatott rá.

Kiemelte: több kérdést kell tisztázni, így azt, hogy mire költötte Brüsszel a pénzt, hiszen nem kevesebb, hanem több pénznek kellene lennie, Lengyelországnak és Magyarországnak ugyanis még egyetlen fillért sem adtak. Ráadásul azok az országok, amelyek a helyreállítási alapból részesedtek, arra panaszkodnak, hogy a kifizetések lassúak - mondta.

Hangsúlyozta: Brüsszel kérése alapján 50 milliárd euró menne Ukrajnának, továbbá kamatkiadásokat akar az Európai Bizottság finanszírozni, migránsokra költeni, de nem határvédelemre, sőt, másfél milliárd euró a brüsszeli bürokrácia fizetésemelésére menne. Magyarország ehhez nem tud hozzájárulni, és miután a költségvetés módosítása egyhangúságot igényel, ilyen módosítás elfogadására reális esély nincs - jelentette ki Gulyás Gergely.

Kötelező migránskvóta

A kötelező migránskvótáról szóló uniós szabályozás legnagyobb negatívuma, hogy ráerőlteti Európára, Magyarországra és a magyar emberekre a migránsokat, meghívót küld több millió migránsnak - mondta Gulyás Gergely.

A tárcavezető kifejtette: Közép-Európa valamennyi felelős kormányának, "ahol a társadalmak még mentesek mindazoktól a következményektől, amelyekkel a migráció együtt jár", mindent meg kell tennie, hogy "ez a teljesen értelmetlen és őrült szabályozás" ne léphessen hatályba. Ezért nem engedte a magyar miniszterelnök, hogy az európai uniós csúcson közös nyilatkozatot fogadjanak el az állam- és kormányfők - magyarázta.

Kiemelte: a jogszabálytervezet nemcsak kötelező kvótáról és áttelepítésről szól, hanem az is a része, hogy évente legalább 10 ezer menekültkérelmet kellene Magyarországnak elbírálni. Ehhez pedig be kellene őket az ország területére engedni, befogadótáborokat kellene nekik létrehozni - mondta. Hozzátette: ezeknek a befogadótáboroknak az ötlete a kerítés lebontásával egyenértékű, mert aki menedékkérelmet nyújt be a határon, azt be kellene engedni az ország területére.

Rezsitámogatás

Szó sem lehet a családtámogatások csökkentéséről, és végképp fel sem merülhet a rezsicsökkentés eltörlése - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter  az európai szemeszterben Magyarországnak megfogalmazott ajánlásokkal kapcsolatban.

Gulyás Gergely elmondta, Brüsszel számtalan követelést fogalmaz meg Magyarországnak gazdasági területen is, ez igaz a helyreállítási alapra, valamint az európai szemeszterre is, amely az európai uniós tagállamok gazdasági kormányzását minősítő rendszer.

Hozzátette: az európai szemeszterben a Magyarországnak tett ajánlások között szerepel a hatósági energiaárak megszüntetése, azaz a rezsicsökkentés felszámolása, Magyarországnak ezen kívül meg kell vizsgálnia a családügyi, az oktatási, az egészségügyi kiadásokat.

Közölte, Magyarország ezeket a vizsgálatokat el fogja végezni, de Brüsszel ezen kiadások felülvizsgálatakor semmilyen kötelező elvárást nem írhat elő, amely az e területekre fordított összegek csökkentését indokolná.

Családtámogatás

A családtámogatásra fordított források mértéke nem változik, a családtámogatások maradnak - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette azt is: az állam eddig is mindig magán kezdte a spórolást, ha arra volt szükség - mondta a miniszter.

Kiskereskedelmi forgalom csökkenése

Valóban a vártnál nagyobb volt a kiskereskedelmi forgalom csökkenése idén - ismerte el a miniszter. Gulyás Gergely ugyanakkor megjegyezte: a tavalyi év, amely a viszonyítást adja, rekordév volt a fogyasztás terén. Reményét fejezte ki, hogy az infláció mérséklésével a fogyasztás is helyreáll.

Jegybanki veszteség

Miután a jegybank esetében technikai veszteségről és nyereségről van szó, a miniszter lát teret arra, hogy a szabályokon úgy változtassanak, hogy a jegybank későbbi nyeresége ellensúlyozza a mostani veszteséget, és ne úgy oldják meg a helyzetet, hogy a költségvetésből fizetnek, majd később a jegybank a nyereségéből befizet a büdzsébe.

A miniszter a jegybank veszteségének kompenzációjét firtató kérdésre hozzátette: igazságosabb és a gazdaság számára kedvezőbb helyzet áll elő, ha a jegybank alkalmankénti nyeresége és vesztesége hozható egymással összefüggésbe. Legfeljebb, ha ez sok éven keresztül nem kerül egyensúlyba, akkor kell az államnak beavatkozni - mondta Gulyás Gergely.

Költségvetés

A költségvetés helyzetére, esetleges kiadáscsökkentésre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely közölte, egy adatot, a fogyasztásit látják olyannak, ami alacsonyabb a vártnál, de még a féléves adatok sem ismertek teljesen, így elhamarkodott következtetést nem vonna le.

Hitelminősítők Magyarországról

Arra a kérdésre, számítanak-e arra, hogy Standard and Poor's pénteken rontani fog a magyar adósság értékelésén, a miniszter elmondta, a magyar gazdaság jelentős folyamatai jó irányba mennek, hiszen az inflációt csökkenteni tudja a kormány, a második félévtől várhatóan újraindul a gazdaság növekedése, a vártnál ugyan kisebb mértékben, de csökken a hiány. A gazdaság fundamentumai erősek, ráadásul úgy, hogy az új uniós költségvetésből még nem kapott pénzt Magyarország - mondta.

A büdzsére általánosságban jellemző, hogy a kiadások nagyobbik része az első, a bevételek nagy része pedig a második félévben érkezik be. Ezt a folyamatot idén két további hatás is erősíti: az infláció, amely az első félévben kifejezetten magas, a második félévben azonban csökkenteni tudják, továbbá annak is komoly jelentősége van, hogy az első félévben a gazdaság minimális recesszióban van, míg a második félévben gazdasági növekedés várható - magyarázta.

Balatoni vendégforgalom

Tévedésnek, álhírnek minősítette Gulyás Gergely a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnökének nyilatkozatát, miszerint 30-40 százalékkal kevesebb vendégre lehet számítani a Balatonnál. Hangsúlyozta: az év első hat hónapjában elenyésző, 2 százalékos visszaesés történhetett. Jelezte: több mint 43 ezer szoba van Balatonon, amit ma vendégforgalom keretében ki lehet venni, a szövetségnek azonban 7500-ra van rálátása.

Szerinte a szállodaszövetség elnöke nem először téved, mert korábban a Magyarországra utazó külföldiek számának stagnálását, a szállodák 25 százalékának csődhelyzetét és 25 százalékos létszámleépítést valószínűsített. Ehhez képest - hangsúlyozta - idén, az első hat hónapban 16 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma, nincs semmi jele a szállodák csődjének, a vendéglátásban pedig munkaerőhiány van.

Tanári bérek

A költségvetésnek 2030-ig 6800-7000 milliárd forintos kiadást jelent, hogy a pedagógusok bére 2025-ig elérje az átlagbér 80 százalékát és ezt fenn is tartsák - ismertette a miniszter, aki szerint ebből az Európai Unió mintegy 800 milliárd forintot vállal.

Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy számítanak-e a tanárok tömeges felmondására, úgy válaszolt: érdemes kivárni, mi fog történni. A tanárok nagy része eddig is azért volt a pályán, mert fontosnak tekinti a hivatását, és a többség elkötelezett, hogy a pályán maradjon - vélekedett.

Budapes Airport

Folynak a tárgyalások a Budapest Airport megvételéről, az állami részesedés mértéke ezeken a tárgyalásokon dől el - közölte.

CT-MRI államostás

A képalkotó diagnosztikai készülékek állami működtetéséről azt mondta: az érintett berendezések állami kórházakban vannak, amelyeket megvásárol vagy kártalanítás mellett kisajátít az állam. Ezután azok kapacitását nem kell megosztani az állami és a magánellátás között, így a változás a várólisták hosszának csökkenését szolgálja - mondta.

Kijelentette: a kormány korábban sem tartotta helyesnek, hogy keveredik az állami és a magánellátás. A világjárvány évei alatt ugyanakkor vizsgálatokat halasztottak el, ami miatt nőttek a várólisták.

Beszámolt arról is, hogy egyes bonyolult, drága és ritkán szükségessé váló kapacitást az államnak nem éri meg kiépíteni, ezért azokról magánszolgáltatókkal szerződik. Példaként a miniszter egyes gerincműtéteket említett.