Gulyás Gergely: A negyedik hullám el fog térni a mögöttünk lévő hullámoktól

Hírek2021. szept. 15.Sz.A.

Még mindig 400 ezer, 60 év feletti lakos nincs beoltva, de közel hatmillióan felvették az első oltást, ezért más lesz a negyedik járványhullám Magyarországon - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

Aki be van oltva, annak a védettsége sokszorosára nő: négy hónap után lehetséges a harmadik oltás, 6 hónapután pedig ajánlott, kifejezetten az idősek körében - mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette:

az idősebbek veszélyeztetettsége nagyobb, és még mindig van 400 ezer 60 feletti ember, aki nem oltatta be magát.

Eddig 5 millió 874 ezren már felvették az első oltásukat, tegnap 371 új fertőzöttet regisztráltak, 12-en hunytak el

A harmadik oltással kapcsolatban elmondta: a háziorvostól kell javaslatot kérni, hogy melyik oltást és mikor vehetik fel az azt kérők.

Bőven rendelkezésre áll vakcina

- tette hozzá a miniszter.

Pfizer- és Moderna-oltásból 3,3 millió, AstraZenecából 1,5 millió, Janssenből 300 ezer, Szputnyikból 77 ezer, Sinopharmból 2,6 millió adag áll rendelkezésre - tette hozzá.

A munkahelyeken kérhető esetleges kötelező oltással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a munkáltatóknál felvetésként jelent meg, hogy kötelezővé tehetik-e, hogy a munkavállalók oltassák be magukat. Jelenleg erről tartanak az egyeztetések.

A nemrég zárult Eucharisztikus Kongresszust értékelve elmondta: 20 ezer ember vett részt a nemzetköi Eucharisztikus Kongresszus szervezésében, és 250 ezren hallgatták a pápai misét a helyszínen.

A minimálbéremeléssel kapcsolatban kiemelte: a nemzeti konzultációban a válaszadók 94 százaléka igennel szavazott a minimálbér emeléséről. Mint mondta, nagy eredmény lenne, ha 2022-től elérhetnénk a bruttó 200 ezer forintos minimálbért.

A hitelmoratórium meghosszabbításának feltételeiről is döntött a kormány: személyesen kell bejelentkezni a moratóriummeghosszabbítására október 31-ig, a bankoknál kell a jogosultságokról nyilatkozni

- mondta el a miniszter.

Kiemelte: a harmadik negyedévi eddigi gazdasági adatok bizakodásra adnak okot, ahány munkahely elveszett a járvány miatt, annyit visszaépítettek. Soha a rendszerváltás óta nem vokt annyi munkahely, mint most - fogalmazott.

Reméljük, hogy meglesz az évi 5,5 százalékos gazdasági növekedés, amely esetén visszajár a gyermekeket nevelők személyi jövedelemadója

- tette hozzá.

A mostani dollárkötvény kibocsátásáról szólva úgy fogalmazott: egyértelmű, hogy a magyar kormány finanszírozási képességét biztosítani kell, mert az uniós források utófinanszírozottak.

Abban bízunk, hogy az Európai Bizottság tartja a szavát, és elfogadja majd a helyreállítási tervünket - tette hozzá.

Kiemelte, hogy ma kedvező feltételek mellett lehet hitelhez jutni a nemzetközi piacokon, és az uniós pályázatok eddig is úgy működtek, hogy előfinanszírozták a projekteket, illetve az ezekhez kapcsolódó beadott számlákat, melyeket az EU csak később fizetett ki.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottsággal jelenleg is zajlik a Unió helyreállítási alapjából Magyarország részére lehívható vissza nem térítendő támogatásra beadott helyreállítási terv értékelése. Az alapból kérhető meghatározott célokra kedvezményes hitel is, ezzel azonban egyelőre nem kíván élni a kabinet.