Gulyás Gergely: az olcsó ukrán gabona tönkreteszi a magyar piacot

Hírek2023. márc. 23.MTI

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: azt a rendkívüli veszélyt, amit egy atomhatalom által folytatott háború, és egy ezzel szemben álló katonai tömörülés belesodródása jelent ebbe a háborúba, a lehető leggyorsabban meg kell szüntetni. Magyarország nem támogat olyan döntéseket, amelyek a háború eszkalációját eredményezik - hangsúlyozta.

Gulyás Gergely a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben kiadott elfogatóparancsáról azt mondta: a bíróság statútuma nem része a magyar jogrendnek, mert nincs kihirdetve, hiszen ellentétes az alaptörvénnyel. Megjegyezte, sem Oroszország, sem az Egyesült Államok nem fogadja el az ICC fennhatóságát.

Arra a felvetésre, hogy a NATO Magyarországot megkerülve hívta össze az Ukrajna-bizottságot, azt felelte: a tanácskozás csupán egy baráti beszélgetés lehet, hiszen egyes döntések csak egyhangúlag hozhatók meg. A konzultációt Magyarország nem akadályozhatja meg, de Ukrajna közeledése akár az Európai Unióhoz, akár a NATO-hoz, magyar hozzájárulása nélkül nem lehetséges - tette hozzá

Szerinte probléma, hogy az ukránok nem változtatnak az oktatási törvényükön. A miniszter közölte: világossá tették a tagjelölti státusz támogatásánál is, hogy nincs addig tagság és tárgyalás, amíg az alapvető emberi jogi normáknak nem tesznek eleget az európai uniós nyelvek használata területén. Nincs más eszköze a magyar diplomáciának - rögzítette.

A kormánypárti frakciókban kialakult vitát a finn és svéd NATO-csatlakozásról a finnek esetében sikerült feloldani, remélhetőleg ez mielőbb megtörténik a svédek esetében is - felelte.

Téves döntés született, amikor az unió nem biztosított Magyarországnak kárpótlást az ukrán gabonadömping piactorzító hatása miatt - jelentette ki. Elmondta: hat ország fogalmazta meg igényét, abból három kapott forrást, holott látszik az ukrán gabona hatása a magyarországi árakra. A kormány már foglalkozott a kérdéssel, és ha tud, válaszintézkedéseket hoz - tette hozzá.

Azt is jelezte: az OGYÉI vizsgálatot végez az ide érkező ukrán mezőgazdasági termékek minőségére vonatkozóan. Megjegyezte: ebben az ügyben "át vagyunk verve"; amikor az unió az Ukrajnával való közös szolidaritásról beszél, akkor jó lenne, ha ez arra is vonatkozna, hogy ne néhány ország búzapiacát tegyék tönkre olcsó ukrán termékekkel. Ezt vagy juttassuk el olyan országokba, ahol valóban a legnagyobb nélkülözés van, vagy Európa vállalja közösen ennek terheit - mondta.

Beszámolt arról is: a kormány folyamatosan fogad el támogatási csomagokat a kárpátaljai magyarok számára. Jelenleg egy 500 millió forintos összegről döntött, amelyben a Kárpátaljai Református Egyházkerület működését, nagycsaládosok szervezetét és oktatási intézmények energiaellátását segíti - közölte.

Az egyházak tevékenységét, ami a békére szólít fel, nagyra becsüli a magyar kormány és fontosnak tartja, de ehhez az állam mint világi hatalom a kormányközi kapcsolatok és nemzetközi szervezetek területén tud csak hozzátenni, újra és újra elismételve, hogy Európa érdeke az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások - emelte ki.

Szólt arról is, hogy miután Magyarország nem hajlandó a többség háborúpárti álláspontját követni, ezért sokkal lassabban haladnak az unióval a tárgyalások is. Ha a magyar politikai élet egységes álláspontot tudna képviselni, akkor jobban állnának - mondta, bírálva az ellenzéket, amely szerinte tevékenyen járul hozzá a Magyarországnak járó uniós források visszatartásához.

Jelezte: Magyarország részéről akár már áprilisban is érkezhetnének a brüsszeli források, hiszen teljesítette a vállaltakat, a kérdés, hogy Brüsszel érvényesít-e a jogon kívül álló politikai szempontokat. Hozzátette: az unió nem tartja a határidőket, nem jogszerűen jár el Magyarországgal szemben.

Az unió gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos fellépéséről azt mondta: Magyarország megvárja a bíróság döntését, annak, ahogy eddig is, eleget fog tenni, az azonban nem változtat azon a célon, hogy a lehető legerősebb, leghatékonyabb eszközökkel védje a fiatalokat, különösen a gyermekeket. "Mindig lesz kellő eszközünk ahhoz, hogy Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerét fogadjuk el, hozzuk létre, erősítsük meg" - mondta, hozzátéve, hogy a kormánypárti frakció jó eséllyel még az idei év első félében, legkésőbb nyáron elkészül a törvény szigorítására vonatkozó javaslattal.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Parlament is belépett a perbe, közölte: abban bíznak, hogy függetlenül attól, hogy ki avatkozik be a Bizottság oldalán, a bíróság kizárólag a jogszabályok alapján jár el. Hogy így lesz-e, arra garanciát nem tud adni - jegyezte meg. A fellépést tekinthető nyomásgyakorlásnak - közölte.

Hangsúlyozta: az oktatás egyértelműen nemzeti hatáskör, így a szexuális felvilágosításban sincs uniós hatáskör. A miniszter a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatban megjegyezte: úgy látja, a fő baj nem a büntetések szigorúsága, inkább az, hogy a tizennégy év feletti fiatalokat semmi nem védi.

Kijelentette: egy olyan feltétel van, ami az uniós pénzeket általánosságban blokkolja, ez az igazságszolgáltatásra vonatkozik. Ebben a kérdésben Varga Judit igazságügyi miniszter megállapodott minden kérdésben az Európai Bizottsággal, a kodifikált szöveget kiküldték Brüsszelbe, most a kormány visszajelzésre vár. Megerősítette: van egy olyan kölcsönösen elfogadott törvénytervezet, amit bizottsági jóváhagyás esetén benyújt a kormány.