Gulyás Gergely: Fejlesztik az Adria-kőolajvezetéket, lemondtak az alapítványi tisztségükről a miniszterek

Hírek2023. feb. 9.Dajkó Ferenc Dániel

Lemondtak a kormánytagok a közérdekű alapítványokban betöltött tisztségeikről. Nem kincstári optimizmus a másfél százalékos GDP növekedés. Szennyvízből biztosíthatják az akkumulátorgyár vízigényét. Az Európai Unióval való megállapodást követően az országba érkező források túlnyomó részét energetikai beruházásokra fordítják majd - fogalmazott Gulyás Gergely, a Kormányinfón.

Magyarország segít

Rendkívüli és tragikus eseménnyel kapcsolatban kellett döntéseket hoznia a kormánynak.

A törökországi földrengés napirend előtti ügy volt a háromnapos kihelyezett kormányülés során. Magyarország minden segítséget megad Törökországnak. Összesen 156 fő és 26 keresőkutya van a magyar segítő kontingensben, akik eddig 27 túlélőt mentettek ki a romok alól a katasztrófa sújtotta térségben.

Magyar érintettről nincs tudomás eddig - ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Lemondtak a közérdekű alapítványokban betöltött tisztségükről

A kormányülés végén Varga Judit, Varga Mihály, Navracsics Tibor, Szijjártó Péter, valamint Lantos Csaba miniszterek február 15-i hatállyal lemondtak a közérdekű vagyonkezelő alapítványokban betöltött tisztségeikről. Ezen túl a kormány a kormánytagoktól, államtitkároktól, közigazgatási tisztviselőktől és miniszteri biztosoktól is elvárja, hogy így tegyenek - ismertette.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy egyelőre nem tisztázott, hogy a polgármesterek esetében milyen elvárásai vannak az EU-nak az összeférhetetlenséggel kapcsolatban.

Áttekintették az energiastratégiát

A tárcavezető kiemelte, hogy a kormányülés során az ország energiastratégiáját is áttekintették. 

Utóbbiban továbbra is kiemelt szerepe van az atomenergiának és a megújuló energiaforrásoknak. Az Európai Unióval való megállapodást követően az országba érkező források túlnyomó részét pedig energetikai beruházásokra fordítják majd - tette hozzá.

A tervek közt szerepel:

- a földgáztároló kapacitások fejlesztése

- a horvátországi kőolajvezeték bővítése

- különböző zöldenergia-beruházások

- a középületek energetikai korszerűsítése

- valamint a dunai finomító átállítása többféle kőolaj felhasználására.

Ezen túl fontos az elektromobilitás támogatása, a buszközlekedésben a hidrogénhajtás térnyerésének a segítése és a villamosított vasúti hálózat növelése.

A szélerőművekre vonatkozó szabáyokon is enyhítenek, így csökkenteni fogják azt a távolságot, ami a települések közigazgatásihatára és a szélturbinák között lehet.

A cél, hogy ne legyen még egy olyan tél, amikor ekkora áldozatokkal járó szabályokat kell hozni

- fogalmazott Gulyás Gergely.

Az ország kőolaj-ellátása biztosított, jelenleg nem kell dízelhiánytól tartani - ismertette.

Az uniós szankciók és a paksi beruházás kapcsán elmondta, hogy a 10. EU-s szankciós csomagot még nem fogadták el és majd most kerül sor arra az ülésre, ahol ez megtörténhet. Ennek hatásaival majd akkor foglalkozik a kormányzat, amikor az aktuális lesz. Az esetleges jövőbeli szankciók magyar támogatása pedig attól függ, mit tartalmaznak majd azok - tette hozzá.

Azeri gázvásárlás

Az Európai Unióban úgy tűnik, most van hajlandóság, hogy olyan országokkal is megállapodjon kőolaj- és gáz-beszerzésekről, amelyeket korábban kritikával illetett. Így a kiépítendő infrastrukturát is hajlandó támogatni - fogalmazott a miniszter.

Nem kincstári optimizmus a másfél százalékos növekedés

A kormány a gazdasági helyzetet is értékelte. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy a kormányzat teljesíti amit ígért. Ennek köszönhetően tavaly az átlagbér emelkedése meghaladta az infláció növekedését. Ezen túl folyósítják az inflációval korrigált 13. havi nyugdíjat. Mint mondta, a kormány bízik benne, hogy a 15 százalékkal megemelt nyugdíj idén az infláció felett alakulhat.

Hozzátette, a kormány mindent megtesz, hogy az inflációt év végére egy számjegyűre szorítsa le. 

A gazdasági növekedéssel kapcsolatban elmondta, hogy tavaly 4,7 százalékkal bővült a GDP, az idei évben pedig reális esély van rá, hogy teljesül a 1,5 százalékos növekedési várakozás.

Élelmiszer-árstop

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, az élelmiszer-árstopok addig fenntarthatóak, amíg az ellátás-biztonságot nem veszélyeztetik.

Szennyvízből biztosíthatják az akkumulátorgyár vízigényét

A Debrecen mellett épülő akkumulátorgyárral kapcsolatban a tárcavezető kihangsúlyozta, hogy sok álhír terjed a médiában a beruházásról. Mint mondta a vízigényt például 70 százalékban szennyvízből szeretnék előállítani. Ezen túl az üzemnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is meg kell felelnie, az ország számára pedig mindenképpen megéri, akár az adóbevételek, akár az új munkahelyek szempontjából. Mindemellett tartható népszavazás a témáról, amennyiben az megfelel a helyi szabályoknak. 

Nem lesz 25 százalékos emelés

A köztisztviselők, közalkalmazottak és közszolgálati dolgozók szakszervezetének 25 százalékos béremelési igényének nem tud eleget tenni a kormány, mivel a jelenlegi gazdasági helyzet ezt nem teszi lehetővé, a kormánynak pedig a koöltségvetés keretein belül kell maradnia, utóbbi pedig ilyen mértékű emelésre nem tartalmaz forrást - hangzott el a Kormányinfón.

Határvédelem

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány egymilliárd eurót meghaladó összeget kér az Európai Uniótól a külső határok védelmére, ám ez évek óta elmaradt. 

Reptér felvásárlás

A reptér felvásárlási folyamat nem állt le. A felvásárlás akkor történhet meg, ha megállapodás születik a tulajdonosok és a kormány között. Akár résztulajdon vásárlása is felmerülhet. A tárgyalások még csak most kezdődnek. A kormánynak nem feltétlen célja a többségi állami tulajdon megszerzése, viszont fontos, hogy magyar kézbe kerüljön a többségi tulajdona a reptérnek.