Gulyás: Július 1-jétől indul az európai uniós zöld útlevél Magyarországon

Hírek2021. jún. 24.MTI

A kormány döntése értelmében július 1-jétől indul az európai uniós zöld útlevél Magyarországon, lazulnak a maszkhasználatra és a védettségi igazolványra vonatkozó szabályok.

Július 1-jétől hatályba lép az európai uniós zöld útlevél Magyarországon is - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A miniszter kifejtette:

A zöld útlevél papíralapon a kormányablakokban lesz igényelhető, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül. Jövő hétfőtől tájékoztató kampány indul, és valamennyi, a zöld kártyával kapcsolatos részletet ismertetnek majd.

A kártya három okból állítható majd ki:

  • a betegségen való átesettség,
  • negatív PCR-teszt
  • és védőoltás megléte esetén.

A tárcavezető elmondta:

a közúti határátkelőhelyeken a normális rend a legtöbb helyen visszaállt, a belső schengeni határokon Szlovéniába, Szlovákiába, Ausztriába megszűnik a határellenőrzés.

Románia, Horvátország és Szerbia esetében a korábbi szabályok szerint áll helyre a határellenőrzés, egészségügyi ellenőrzés már nem lesz, Ukrajna esetében pedig maradnak az eddigi szabályok.
Gulyás Gergely kifejtette:

a védettségi igazolvány használatát fenntartják tömegrendezvények esetén, ilyenek a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek rendezvényei.

Lassan elbúcsúzhatunk a maszktól, hiszen ahogy Gulyás Gergely bejelentette:

megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott ember elérése esetén.

Elmondta:

főszabályként belső terekben sem lesz szükség maszkot viselni és 5,5 millió beoltott esetén védettségi igazolvány sem kell a szállodákban, éttermekben, fürdőkben és a strandokra. Az egészségügy területén azonban megmarad a maszkhasználat.

A kormány azt tervezi, hogy megtartják az augusztus 20-i ünnepségeket és a tűzijátékot.  

Gulyás Gergely hozzátette:

remélhetőleg lesz ok és lehetőség ünnepelni, mert a jelenleg ismert legfrissebb adatok szerint nincs olyan variánsa a koronavírusnak, amely ellen az oltás ne biztosítana magas szintű védelmet. 
Jelenleg úgy tűnik, biztonságosan meg lehet rendezni az augusztus 20-i ünnepségeket és a tűzijátékot.