ÁSZ: a monetáris politika kifejezetten mérsékelte a költségvetési kockázatokat

Hírek2021. jún. 24.MTI

Kifejezetten mérsékelte a költségvetési kockázatokat a 2017-2020. közötti monetáris politika - szögezik le az Állami Számvevőszék szakértői a költségvetési kockázatokat értékelő elemzésükben.

Az elemzésben a szakemberek kitértek arra, hogy a központi költségvetésnek 2017. és 2020. első fél éve között nem keletkezett térítési kötelezettsége a Magyar Nemzeti Bank felé, sőt az MNB utalt át 2019-ben 50 milliárd forint, 2020-ban pedig 250 milliárd forint osztalékot a központi költségvetésnek.

A tartósan alacsonyan tartott jegybanki alapkamat és az állampapírok iránti keresletet növelő monetáris politikai intézkedések mérsékelték az államadósság finanszírozási költségeit - emelik ki az ÁSZ elemzői.A vizsgált időszakban évről-évre javult a jegybank eredményessége. 2019-ben és 2020. első fél évében az árfolyamváltozáshoz kapcsolódó eredmény jelentősen megemelkedett, 2017-től a kamateredmény is pozitívba fordult, majd a 2017-2019 közötti időszakban növekvő tendenciát mutatott. 2020 első felében a koronavírus-járványhoz kapcsolódó hatások együttesen csökkentették a kamateredményt, azonban az továbbra is pozitív maradt. Az elemzés időszakában az MNB számottevően növelte a tartalékait is.Az ÁSZ elemzői hangsúlyozzák, hogy az MNB intézkedéseivel hozzájárult a költségvetés kamatkiadásainak mérsékléséhez.

A 2017-2019. közötti időszakban a monetáris politika által befolyásolt kamatszint csökkenés - a nominális adósság növekedése mellett is - az adósságszolgálati költségek több mint 240 milliárd forintos mérséklődését eredményezte - állapították meg az ÁSZ elemzői.

Az MNB-nél tartható magasabb kamatozású banki betétek mennyiségi korlátozása csökkentette a banki betétállomány arányát.

A jegybank hozzájárult az államadósság forint/deviza arányának kedvező változásához 2017-2019 között, az adósság átstrukturálása pedig mérsékelte az államadósság árfolyamkockázatát az ÁSZ szakértőinek értékelése szerint.A forint árfolyamának jövőbeni stabilizálódása, esetleg erősödése, amelynek következtében a jegybank árfolyam-nyereségének mértéke csökken, vagy akár meg is szűnik a következő években, növelheti a költségvetési kockázatokat.

A finanszírozási költségeknek a jegybanki betéti kamatok emelkedése és a mérlegbővülés miatt felmerülő növekedése a kamateredmény csökkenésének kockázatát vetítik előre - hívta fel a figyelmet az ÁSZ elemzése.

Ennek ellenére alacsony a valószínűsége annak, hogy a költségvetésnek közép távon fizetési kötelezettsége keletkezik a jegybank felé,

mert az MNB eredményességét rontó, illetve a kiegyenlítési tartalékok mérséklődését okozó hatások kompenzálására az MNB tartalékai még éveken keresztül elégségesek.

A gazdaság újraindításával várhatóan együtt járó fokozódó inflációs nyomás szükségessé teheti a monetáris politika szigorítását, amely az állampapírhozamok növekedésével, azaz az államadósság finanszírozási költségeinek emelkedésével járhat együtt - összegezték az Állami Számvevőszék szakértői.