Gulyás: nem kell aggódunk a gyenge forint miatt

Hírek2019. szept. 26.HP

A Kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja, és nem kell aggódni a forintárfolyam miatt. A lakossági devizahitelek megszűnése óta ugyanis sokkal védettebb a lakosság az esetleges árfolyamkilengésekkel szemben.

Forintárfolyam

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón kifejtette, hogy "a legcsekélyebb mértékben" sem aggódik a forintárfolyam miatt.

A devizaárfolyam kérdése addig volt kardinális, amíg nem szabadult ki a lakosság a devizahitelek csapdájából, azonban ez már régen megtörtént - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette, az árfolyam viszonylagos stabilitása kedvező, de a kormánynak nincs árfolyamcélja. Nem is lehet, mert a monetáris politika a Magyar Nemzeti Bankhoz tartozik. A jegybanki függetlenség pedig alapvető elvárás a gazdaságpolitika egészére nézve.

Babaváró hitel, MÁP Pluszból lombard hitel

Lapunk kérdésére, miszerint vannak, akik azért vesznek fel Babaváró hitelt, hogy utána abból MÁP Pluszt vásárolhassanak, tervezi-e a kormány az ilyenfajta befektetések korlátozását,

Gulyás Gergely kifejtette, hogy bármilyen forrásból is történjen az állampapír vásárlás, nem várható semmilyen korlátozás.

Másik kérdésünkre, miszerint várhatóek-e ellenlépések annak kapcsán, hogy bizonyos befektetők, leginkább privátbanki körökből Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz) vásárolnak, amire értékpapír fedezetű lombard hitelt vesznek fel, hogy utána még több MÁP Pluszt tudjanak venni, Gulyás Gergely leszögezte: ha valaki a lombard hitelekkel spekulált, az sokszor nem járt jól, miután a hitelkamatok esetleges felemelkedésével az ilyen fajta üzlet már nem annyira vonzó. "A kormánynak nem célja, hogy az állampapír vásárlásoknál vizsgálja a forrást, illetve bármilyen módon korlátozza a vásárlásokat." - tette hozá.

A lakásáfa esetleges módosításával kapcsolatos kérdésünkre Gulyás Gergely rávilágított, hogy évekkel ezelőtt meghozták azt a törvényt, ami egyértelművé tette, hogy az 5 százalékos kedvezményes lakás áfa kulcs az idei év végig áll fenn. Egészen pontosan azokra az ingatlanokra vonatkozik, akik az év végig rendelkeznek megszerzett építési engedéllyel.

Oktatás

Gulyás Gergely elmondása alapján a kormány 2020. szeptember elsejétől szeretné bevezetni az új nemzeti alaptantervet.

A 2020-as költségvetésben 645 milliárd forinttal többet fordítanak oktatásra az állam, mint amennyit 2010-ben költött.

Emellett szeptemberben a tanév úgy indulhatott el, hogy több mint egymillió diák ingyen tankönyvcsomagot kapott. A cél pedig az, hogy jövő szeptemberben már minden általános és középiskolás tanuló ingyenes tankönyvvel legyen ellátva.

Ennek érdekében 14 milliárd forintra emelkedik jövőre az ingyenes tankönyvprogramra fordítható kormányzati támogatás.

További cél a nyelvtanulás segítése, ezért szintén ebben a tanévben indul a középiskolás diákok ingyenes külföldi nyelvtanulását biztosító program. Ebben a programban az idei tanév végén várhatóan 140 ezer diák vehet részt - mondta a miniszter.

600 ezer gyermek számára biztosított továbbá az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetési program. Ezen a területen a korábban 27 milliárd forintos forrás 83 milliárd forintra emelkedik - tette hozzá.