Lehetőség emelt katát fizetni, egyre többen élnek is vele

NAV Infotár2019. szept 26.Sz.A.
A rovat támogatója:

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára lehetőségnek nevezte, hogy a katások havi 50 ezer helyett 75 ezer forintot fizessenek, utóbbi esetben az ellátási alap 98.100 forint helyett 164 ezer forintra emelkedik. Jelenleg 13 ezren élnek az emelt kata lehetőségével.

Az adótudatosság szintje javult Magyarországon - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) konferenciáján. Mint mondta, az adótudatosság fejlesztésének az egyik fontos állomása lehet annak elérése, hogy az érintettek már az adóelőlegükből is érvényesítsék a kedvezményeket.

Izer Norbert kiemelte, hogy tavaly 762 ezer főnek készített a NAV adóbevallás, ami 53 ezer fős növekmény, ami Eger városának lakosságához mérhető. Emelkedett a magánnyugdíjpénztári szolgáltatásokat igénybevevők száma, sőt, 100 ezer főnek volt kettőnél több magánnyugdíjpénztárnál volt szerződése.

Kiemelte: 85 ezren vették igénybe az első házasok adókedvezményeket tavaly, 1,1 millió magánszemély élhet a családi adókedvezményt, amit a többség havi sinten jelez a munkaadójánál.

A kedvezményes adóformákkal, katával és kivával kapcsolatban az államtitkár kitért arra, hogy a kivát választók száma 80 ezer fő felett van, és még további emelkedésre számítanak.

A katások száma is jelentősen nőtt: jelenleg már 360 ezren használják ezt az adórendet, mert "ez a legegyszerűbb".

Lehetőségnek nevezte, hogy a katások havi 50 ezer helyett 75 ezer forintot fizessenek, utóbbi esetben az ellátási alap 98.100 forint helyett 164 ezer forintra emelkedik. 

Izer Norbert elmondta: jelenleg már 13 ezer fő használja az emelt katát, 340 ezren az alacsonyabb összeget fizetik, ám egy részük csak mellékállásban katázó. 

Az áfa fizetési fegyelem javulásával kapcsolatban elmondta: 2013 – ban még 21-22 százalék áfát nem tudtak beszedni, de ez sokat javult, és 2018-ban 9 százalékra csökkent az áfakiesés aránya.

A potyautas magatartás kezd szűkülni - fogalmazott az államtitkár, aki hangsúlyozta: 540 milliárd forint évente az áfaeltitkolás javulása eredményeként a többletbevétel a költségvetsben 2013-hoz képest.