Gulyás: szélesebb körben igényelhető a tízmillió forintos gyorskölcsön

Hírek2021. márc. 11.MTI

Szélesebb körben biztosítja a kormány a tízmillió forintos újranyitási gyorskölcsönt, azt minden, a bezárásban érintett vállalkozás kérheti majd - közölte a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely elmondta: a kormány utasította a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy ennek feltételeit mihamarabb teremtse meg, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig a kereskedelmi és iparkamarához fordul, hogy a gyorskölcsön feltételeiről minél előbb értesülhessenek a vállalkozások.

Úgy fogalmazott: a bezárás sok vállalkozás számára okoz nehézséget, különösen a szolgáltató szektorban, a kormány ezért kiterjesztette a bértámogatásokat is minden bezárásra ítélt területre.

Az 50 százalékos támogatást az érintettek egész márciusra megkapják, mentesülnek a munkáltatói járulék, valamint a szociális hozzájárulási adó fizetése alól is, és a kata átalányadóját is elengedi a kormány márciusra az érintettek számára.

A kormány az uniós vakcinaszerződések nyilvánosságra hozatalát kéri

A kormány egy napon belül nyilvánosságra hozza az orosz és a kínai vakcinákra kötött szerződéseket, és az Európai Uniót is arra kéri: az Európai Bizottság által kötött szerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni - mondta a miniszter.

Brüsszel megtiltja a tagállamoknak ezek nyilvánosságra hozatalát - jelentette ki Gulyás Gergely, hozzátéve: levélben fordul az illetékes biztoshoz, hogy az unió által a tagállamok nevében kötött vakcinaszerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni.

Közölte azt is: miután a magyar kormány képes az év első felében mindenkit beoltani, ezért az év második felére már csak akkor rendel vakcinákat, ha ez a későbbiekben feltétlenül szükséges.

A jelenlegi lekötések értelmében ugyanis a felnőtt lakosság másfélszer is beoltható lenne

- tette hozzá.

"Mindent megrendeltünk, ami az első fél évben érkezik, és abból nem rendeltünk meg mindent, ami csak a második fél évben, különösen annak a végén" - mutatott rá, hozzátéve: a bizottság állítása ezzel kapcsolatban valótlan, ami nem fogadható el.

Beolthatják az időseket húsvétig

A regisztráltak számától függően beolthatják az időseket húsvétig - mondta Gulyás Gergely.

A tárcavezető kifejtette: több százezer idős még nem regisztrált, bár közöttük a legmagasabb a regisztráltak aránya. Az országos tisztifőorvos levelet ír azoknak az időseknek, akik még nem regisztráltak, hogy fontolják ezt meg - közölte.

Hangsúlyozta: valamennyi oltóanyag, amelyet a hatóságok megvizsgáltak és engedélyeztek, biztonságos és védettséget ad, és az oltás az egyetlen eszköz, hogy megszabaduljunk a járványtól.

Néhány órája érkezett Kínából újabb 450 ezer vakcina, így összesen egymillió adag jött már onnan

- mondta.