Húszezer adag favipiravirt kaptak a patikák - Az EGIS rekordidő alatt fejlesztette ki a készítményt

Egészség2021. márc. 11.NTE

Több mint húszezer magyarországi Covid-beteg otthoni, ambuláns kezelésére alkalmas favipiravir hatóanyagú készítményt szállítottak ki a gyógyszertáraknak. Az Egis Gyógyszergyár Zrt. által Budapesten fejlesztett és gyártott Covid-ellenes antivirális készítményt 2020. decemberben törzskönyvezték.

Tegnap beszámoltunk arról, hogy az MTA akadémikusainak ajánlásával Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 4-ei döntését követően a favipiravir készítmény receptköteles, ám térítésmentes, és azt felírhatják a háziorvosok. Erről a miniszter levélben értesítette a háziorvosokat.

A gyógyszer terápiájával lehetővé válik az enyhe és középsúlyos koronavírussal fertőzött betegek hatékony otthoni terápiája, ami nagymértékben hozzájárulhat a kórházakra nehezedő nyomás enyhítéséhez.

A járványügyi helyzetre gyorsan reagálva az Egis 2020 áprilisában pályázati forrás nélkül, saját erőforrásaira támaszkodva indította el favipiravir hatóanyagú készítményének fejlesztését, ami mindössze nyolc hónap alatt sikerült is megvalósítania. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szintén rekordidő alatt, gyorsított eljárás keretében 2020. decemberben engedélyezte az első hazai favipiravir készítményt.

A favipiravir gyógyszert 2021. január óta alkalmazzák a kórházakban a Covid betegek terápiájára. Később arra jutottak az orvosok, a készítmény alkalmas a betegek otthoni ellátására is.

A háziorvosok számára engedélyezett felírhatóságtól a szakemberek azt várják, hogy az ambuláns használatának köszönhetően egyre több beteg lesz képes otthoni körülmények között felvenni a küzdelmet a koronavírussal, ami nagymértékben hozzájárulhat a kórházakra nehezedő nyomás csökkentéséhez, a betegek mielőbbi gyógyulásához.

A vírus terjedése ugyanis eddig nem tapasztalt terhet rótt a fekvőbeteg ellátásban dolgozókra. S mint azt Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelezte, a kórházakban ápolt betegek tíz százaléka immár lélegeztető gépekre szorul.