Már több tucat omikronos fertőzöttet találtak Magyarországon

Életmód2021. dec. 23.MTI, Növekedés.hu

További 46 omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában, így eddig 61 embernél igazolták a koronavírusnak ezt a  variánsát - közölte a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portál azt írta, az omikron vírusvariáns már több európai országban erősen terjed és ragályosabb az eddigi variánsoknál, ugyanakkor a fertőzés súlyosságának megítéléséről eltérő információk terjednek, mert még nincs kellő számú klinikai tapasztalat.

Mint arról korábban írtunk, a londoni Tropical Medicine számításai szerint

az omikron reprodukciós rátája akár 10 is lehet (egy fertőzött átlagosan 10 másik embernek adja át a vírust), miközben az influenza R0 értéke 1,3. Az Egyesült Királyságban az omikron esetek száma 2-3 naponta megduplázódnak, ami miatt a delta, mint domináns variáns helyét már az omikron vette át.

Magyarországon egy héttel ezelőtt azonosították az első omikronos eseteket, a minap pedig már úgy nyilatkozott Szlávik János infektológus, hogy a mutáns miatt még egy járványhullámra fel kell készülnünk.

Jakab Ferenc virológus is azt az információt osztotta meg a Facebookon, hogy

a 3. oltás kiemelten fontos az omikron variáns legyőzése szempontjából.

A Pfizer és a BioNTech új vizsgálati eredménye egyértelműen igazolja, hogy a 3. oltás után 1 hónappal az immunrendszerünk védekezési képessége olyan szintű ezzel a variánssal szemben, mint az eredeti wuhani törzs esetében a 2. oltást követően.