Gyopáros Alpár: 20 milliárd forinttal támogatja a kormány a kistelepülések helyi életminőséget javító intézkedésekeit

Hírek2021. okt. 11.MTI

Több mint 1300 kistelepülés nyert támogatást a Magyar falu program 20 milliárd forintos keretösszegű, helyi életminőséget javító intézkedéseit támogató pályázatán - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn, Budapesten sajtótájékoztatón.

Gyopáros Alpár emlékeztetett:

a kormány növelte a Magyar falu program keretösszegét, és 25 milliárd forintot biztosít az idei év második felében a tartaléklistán lévő pályázatok támogatására.

Az összegből 20 milliárd forintra kistelepülési önkormányzatok és falusi egyházközségek pályázhattak helyi életminőséget javító intézkedések megvalósítására - mondta.

Ismertette: a támogatásból például több mint 200, falusi önkormányzat tulajdonában lévő intézmény - orvosi rendelő, közösségi tér, szolgálati lakás - fejlesztése történik meg, 250 településen játszóterek, óvoda udvarok játszóeszközei újulnak meg, 150 településen önkormányzati utcákat, kerékpárutakat újítanak fel és több mint 350 településen kommunális eszközöket szerezhetnek be.

A nyerteseket a héten értesítik, és öt napon belül kiutalják nekik az elnyert összeget

- tette hozzá.

Kiemelte:

ezekre a célokra a Magyar falu program indulása óta több mint húszezer nyertes pályázatot hirdettek, több mint 220 milliárd forint értékben.

A kormánybiztos beszámolt arról is, hogy a 25 milliárdból elkülönítettek 5 milliárd forintot a falusi civil alap tartaléklistájának támogatására.

A kisboltok pályázatának támogatásáról várhatóan a héten döntés születik, és előreláthatóan még idén újabb pályázatot írnak ki a falvakban működő mikro- és kisvállalkozások tevékenységének támogatására - mondta Gyopáros Alpár.