KSH: Nagyot nőtt a magyar háztartások megtakarítása az előző év azonos időszakához képest

Hírek2021. okt. 11.Növekedés.hu

A magyarországi GDP 13 377 milliárd forintot ért el 2021 II. negyedévében. A teljes nemzetgazdaság bruttó állóeszköz-felhalmozási GDP-arányos rátája az előző év azonos időszaki értékéhez viszonyítva kis mértékben csökkent, mégis magas, 29 százalékos szinten maradt. A felhalmozás nagyobb része a nem pénzügyi vállalatok szektorban realizálódott. Többek között ez is olvasható a "Negyedéves nem pénzügyi szektorszámlák, 2021. II. negyedév" című KSH kiadványban.

A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények megtakarítási rátája ‒ az előző év azonos időszakához képest ‒ 21 százalékra emelkedett 2021 áprilisa és júniusa között.

A nemzetgazdaság egészében a rendelkezésre álló jövedelem (12 816 milliárd forint) 2301 milliárd forinttal haladta meg az előző év azonos időszaki, alacsony ‒ a Covid19-járvány gazdasági hatásai által erőteljesen befolyásolt ‒ értéket.

A bővülés jelentős része (1137 milliárd forint) a háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények szektorban realizálódott.

A többi szektor közül a nem pénzügyi vállalatok rendelkezésre álló jövedelme 603 milliárd, a kormányzati szektoré 464 milliárd, a pénzügyi vállalatoké 96 milliárd forinttal bővült.

A KSH kiadványa az alábbi linkeken érhető el.