Ha jól dolgozik, 67 milliárd forint éves bónuszt kaphat a Google vezére

Hírek2019. dec. 22.Növekedés.hu

Page és Sergey Brin, akik 21 éve alapították meg a Google-t, e hónap elején mondtak le az internetes óriás anyavállalatának, az Alphabet Inc-nek a vezetéséről. Helyükre Sundar Pichai lép, aki eddig a Google főnöke volt, és a jövőben az anyavállalat irányításáért is felel majd - olvasható a yahoo.com hírportálon.

Sundar Pichai 15 éve a Google alkalmazottja és folyamatosan bizonyította megbízhatóságát és vezetői képességeit. Széleskörű elismerés övezi azért a teljesítményért, amellyel a Google chrome keresőt sikerre vezette. Neve 2014-ben felmerült a Microsoft akkori vezérigazgatója, Steve Ballmer utódlása kapcsán is. 

Mostantól ő annak a vállalatnak az arca, amelynek szembesülnie kell az amerikai törvényhozók bírálataival egy sor olyan kérdésben, mint a személyes adatok kezelése vagy a vállalat monopolisztikus piaci helyzete. 

Amikor 2015-ben a Google vezetője lett, Sundar Pichai éves fizetése 652 500 dollár volt. A következő évben hatalmas, 199 millió dollár értékű, teljesítményhez kötött részvényjuttatásban részesült; korábban soha egyetlen Alphabet vezető sem kapott ekkora prémiumot. 

A felügyeleti hatósághoz benyújtott tájékoztató szerint 2020-tól kezdődően 2 millió dolláros évi fizetést vihet haza, kétszer annyit, mint elődje, Larry Page. Amennyiben a vállalat célkitűzési teljesülnek, a következő három évben 240 millió dolláros részvényjuttatásban részesülhet.

Ilyen magas célprémiumot még az internetes óriás vállalat egyetlen korábbi vezetője számára sem tűztek ki.

A vezérigazgatói juttatások tekintetében ez a prémium nem a csúcs. Elmarad attól 376 milliós célkitűzéstől, amelyet Tim Cook kapott, amikor az Apple vezetőjévé nevezték ki” mondta Amit Batish, a cégvezetők jutalmazását figyelemmel kísérő Equilar elemző cég menedzsere. 

Az Equilar információi szerint a legnagyobb forgalmú amerikai vállalatok vezérigazgatóinak átlagos fizetése 2018-ban 1,2 millió dollár volt.