Háború: 700-nál is több katonát vesztett az orosz hadsereg az elmúlt 24 órában

Hírek2024. jan. 21.D.J.

Ez történt az ukrán háború 696-dik napján:

- Oroszország 375 270 katonát vesztett Ukrajnában a háború kezdete óta - állította szombaton az ukrán fegyveres erők vezérkara. Kijev adatai szerint csak az elmúlt 24 órában az orosz áldozatok száma elérte a 750-et.

- Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az ukrán erők továbbra is jelen vannak a Dnyipro folyó bal partján, és a "logisztikai aggályok" ellenére visszaverték az orosz támadásokat.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök jelezte szándékát, hogy hamarosan Phenjanba látogat - jelentette vasárnap az észak-koreai állami média. Putyin megköszönte Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek a látogatásra szóló meghívást, amikor találkozott Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszterrel, aki a múlt héten Oroszországban járt - közölte a KCNA egy külügyminisztériumi tisztviselőre hivatkozva.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök attól tart, hogy ha Donald Trump jövőre visszatér a Fehér Házba, akkor olyan egyoldalú engedményeket tehet Oroszországnak, amelyek felülírják Ukrajna érdekeit.

"Nagyon veszélyesnek" bélyegezte a volt amerikai elnök állításait, miszerint 24 óra alatt le tudja állítani a háborút.

- Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy Ukrajna az Egyesült Államok abszolút ellenőrzése alatt áll. A politikus nem helyesli az Oroszország elleni szankciókat. Fico megismételte, hogy Ukrajna NATO-csatlakozási kérelmét is ellenzi.

- Az orosz törvényhozók olyan törvényjavaslatot készítettek elő, amely lehetővé teszi a pénz és a vagyon elkobzását azoktól az emberektől, akik "szándékosan hamis információkat" terjesztenek az ország fegyveres erőiről - közölte szombaton Vjacseszlav Volodin, a parlament egyik vezető képviselője.

- Az orosz csapatok újra aknákat telepítettek a megszállt Zaporizzsjai területen lévő, általuk elfoglalt atomerőmű közelében - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

- Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Le Figarónak adott interjújában egy Winston Churchill-idézetre hivatkozott. Az ukrajnai háborúról szólva azt mondta: "Adjatok nekünk [megfelelő] eszközöket, és mi befejezzük a munkát".

- A romániai tüntetők felhagytak a román-ukrán határon lévő Porubne-Siret átkelőnél tartott blokádjukkal - jelentette a Kijevi Independent a határőrszolgálatra hivatkozva.

- Az orosz erők hét Shahed-136/131 típusú támadó drónt indítottak Ukrajna ellen, amelyek közül négyet lelőtt az ukrán légvédelem - derül ki a vezérkar frissítéséből.