Háború: a frontvonalak mögött csaptak le az ukránok és már az újabb ellentámadásra készülnek

Hírek2024. márc. 7.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 742-dik napján:

- Ukrajna fokozta az orosz vonalak mögötti támadásait: az oroszok által megszállt Berdjanszk városában egy orosz választási tisztviselőt autóbombával öltek meg; és két drón csapást mértek a Mihajlovszkij GOK vasércfinomítóra az oroszországi Kurszk régióban, ahol felrobbant egy ipari üzemanyagtartály.

A vasmű elleni támadásért az ukrán katonai hírszerzés volt felelős - mondta egy forrás a Reutersnek.

- Oleksandr Pavljuk altábornagy, a szárazföldi erők parancsnoka szerint az ukrán hadsereg rövidesen stabilizálni fogja a harctéri helyzetet, és célja, hogy még ebben az évben egységeket alakítson ki az ellentámadásokhoz.

Elmondta, hogy folyamatban van a katonai egységek kivonása és harci potenciáljuk helyreállítása. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, hogy Oroszország tavasszal vagy nyáron megpróbál újabb offenzívát indítani, de Kijevnek saját haditerve van.

- Dmytro Lykhoviy ukrán katonai szóvivő szerdán az országos televíziónak azt mondta, hogy az orosz erők nem tudtak új területet szerezni Avdijivka közelében. Az oroszok ehelyett egy délre fekvő területre összpontosítottak, Novomikajlovka falu határában.

Makszim Zhorin, egy ukrán parancsnok a térségben szintén azt mondta, hogy az orosz erők nehezen jutottak előre. Legutóbbi célpontjuk Orlivka falu volt. "Folyamatosan próbálnak előrenyomulni és előrehaladni, ahol csak lehet.

A jelentős veszteségek ellenére kitartóan indítanak támadásokat, nappal és éjszaka egyaránt".

- Svédország csütörtökön a NATO 32. tagjává válik - ez a fejlemény teljes mértékben Oroszország ukrajnai inváziójának köszönhető. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Tobias Billstrom külügyminiszter washingtoni látogatásán a következő napokban adja át a végleges NATO-csatlakozási dokumentumokat az amerikai képviselőknek.

- A magas olajárak, a szankciók kijátszása és az állami beruházások elegendő forrást biztosítanak Oroszországnak ahhoz, hogy még legalább két évig a jelenlegi intenzitással harcoljon Ukrajnában - közölték litván hírszerző ügynökségek.

Egy jelentésükben hozzáteszik, hogy az orosz hírszerzés irányítja a szankciók kijátszására irányuló erőfeszítéseket.

Oroszországot nyíltan csak Irán és Észak-Korea látja el fegyverekkel és lőszerrel, de Kína lett a legnagyobb mikrochipszállítójuk, és a jüan mostanra Oroszország nemzetközi tranzakcióinak fő pénzneme lett - állítják a hírszerző ügynökségek.

- A görög miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis épp az ukrán elnökkel találkozott Odesszában, amikor a városra rakétacsapást mértek az oroszok. Mitsotakis a bombázás pillanatát "intenzívnek" nevezte. A kikötői infrastruktúrát ért szerdai támadásban öt ember meghalt - közölte az ukrán haditengerészet.

- Németország is részt vesz egy cseh kezdeményezésben, amelynek célja lőszerek vásárlása Ukrajna számára - közölte szerdán a német kormány szóvivője.

- Hét év börtönbüntetésre ítélték a RusNews független orosz hírportál egyik riporterét, mert cikkeket írt az Ukrajnában elkövetett állítólagos orosz háborús bűnökről - közölte a kiadvány. Roman Ivanovot azért ítélték el, mert a háborús cenzúratörvények alapján "álhíreket" közölt az orosz hadseregről.