Háború: a nyugati harckocsikat sorra lövik ki az oroszok

Hírek2023. jún. 23.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 484-dik napján:

- Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára arról tett jelentést az elnöknek, hogy az ukrán fegyveres erők az ellentámadásuk kezdete, június 4-e óta 13 nyugati harckocsit és 59 nyugati páncélozott gyalogsági járművet veszítettek.

- Az ENSZ főtitkára, António Guterres azt mondta: Oroszország 2022-ben 136 gyermeket ölt meg Ukrajnában.

- Meghaladja a 60 milliárd dollárt az ukrajnai újjáépítésről tartott, csütörtökön véget ért kétnapos londoni konferencián Kijevnek megígért nem katonai jellegű pénzügyi támogatások értéke.

- A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nem talált aknákat a zaporizzsjai atomerőmű hűtőtavánál, amelyekről az ukrán hírszerzés vezetője tett bejelentést, azt viszont megerősíti, hogy az erőművet helyenként aláaknázták - írta közleményében csütörtökön a NAÜ sajtószolgálata.

- Oroszország speciális csoportokat hozott létre a dél-ukrajnai Kakhovka gátjának átszakadása miatt. A feladatuk az, hogy a holttesteket összegyűjtsék és elrejtsék - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- Ukrajna miniszterelnöke szerint az ellentámadás időbe telik, de optimista a siker kapcsán.

- Oroszország csütörtökön kora reggel cirkáló- és ballisztikus rakétákat, valamint csapásmérő drónokat lőtt ki ukrajnai célpontokra, amelyek károkat okoztak Odessza városában is - közölték ukrán tisztviselők.

- Az ukrajnai háborúval kapcsolatban a béke minél előbbi megteremtését sürgette római látogatásán Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.

- Naponta egy ezrednyi katona szerződik szolgálatra az orosz fegyveres erőkhöz, július végére pedig feláll egy tartalékos hadsereg, amely több mint 3700 egységnyi haditechnikát kap - jelentette ki Szergej Sojgu védelmi miniszter.

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz légierő éjjel nagyhatótávolságú precíziós fegyverekkel mért csoportos csapást egy - meg nem nevezett helyszínen található - ukrajnai raktárra, amelyben nyugati országokból érkezett fegyvert és hadfelszerelést tároltak.

- A helyi hatóságok szerint az ukrán hadsereg csütörtökre virradóan brit-francia Storm Shadow rakétával találta el a gongari hidat, amely a részben orosz ellenőrzés alá került ukrajnai Herszon megyét a 2014-ben elcsatolt Krímmel köti össze.

- Oroszország valószínűleg terrorcselekményt készül végrehajtani a zaporizzjai atomerőműben - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- Csehország nem áll hagyományos háborúban Oroszországgal, de része Moszkva információs háborújának - jelentette ki Petr Pavel cseh köztársasági elnök.

- Az Európai Bizottság csütörtökön 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajna számára, a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag további részleteként.