Háború: Amerika óriási segítséget ad Ukrajnának

Hírek2024. jún. 16.D.J.

Ez történt az ukrán háború 843-dik napján:

- A világ vezetői szombaton Svájcban gyűltek össze, hogy a kétnapos nemzetközi csúcstalálkozó első napján megpróbáljanak támogatást szerezni Ukrajna békejavaslatainak. Több mint 90 ország vesz részt az eseményen, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt jósolta, hogy a világ "történelmet fog írni". A jelentős előrelépésre vonatkozó várakozások azonban csekélyek, mivel a kulcsfontosságú szereplők, különösen Kína, távol vannak. Oroszországot nem hívták meg.

Az amerikai alelnök, Kamala Harris, aki Joe Biden amerikai elnök helyett vett részt a csúcstalálkozón, több mint 1,5 milliárd dolláros segélyt jelentett be Ukrajnának. A csomag 500 millió dollár új támogatást tartalmaz energetikai segítségnyújtásra, valamint 324 millió dollár korábban bejelentett támogatást irányít át az ukrajnai energetikai infrastruktúra sürgősségi helyreállítására és egyéb szükségletekre - közölte az alelnöki hivatal. Bejelentette továbbá, hogy a külügyminisztérium és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége

több mint 379 millió dollár humanitárius támogatást nyújt a menekültek és a háború által érintett más csoportok megsegítésére.

A német kancellár, Olaf Scholz elmondta, hogy a G7 vezetői nem vitatták meg Vlagyimir Putyin ukrajnai békére vonatkozó javaslatait, mivel mindenki tudta, hogy azokat "nem gondolják komolyan". Scholz szerint az orosz elnök javaslatai - miszerint Ukrajna adjon át négy, Oroszország által igényelt tartományt, hagyjon fel a harcokkal, és a NATO-tagságra irányuló törekvésével - csak arra irányultak, hogy eltereljék a konferenciáról a figyelmet.

Vasárnap a csúcstalálkozón több témát tárgyalnak részletesen munkacsoportokban: a nukleáris biztonságot, a hajózás szabadságát az élelmezésbiztonságot, valamint a humanitárius szempontokat.

Alexander Stubb finn elnök szombaton azt mondta, hogy a konferenciának mielőbbi folytatásra van szüksége. "Mert a béke mindig egy folyamat" - mondta a Luzerni-tóra néző szállodában összegyűlt több mint 50 vezetőnek.

- Három ember meghalt, öt pedig megsebesült a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Ulakly faluban orosz csapásokban - közölte szombaton Vadym Filashkin helyi kormányzó. A falut kazettás bombák találták el.

Filascskin szerint közigazgatási épületek, egy magánház, egy üzlet és nyolc autó sérült meg.

- Az orosz határ menti Szebekino városának ukrán ágyúzása öt ember halálát okozta és többeket megsebesített - közölte szombaton Belgorod régió kormányzója.

- Svéd vadászgépek elfogtak egy orosz katonai repülőgépet, miután az pénteken rövid időre megsértette Svédország légterét - közölték az északi ország fegyveres erői. Tobias Billstrom svéd külügyminiszter "elfogadhatatlannak" nevezte a légtérsértést, és közölte, hogy a stockholmi orosz nagykövetség tisztviselőit beidézik minisztériumába az incidens miatt.