Nem átverés! Ezért kerül 6 millió forintba egy restaurált Lada - 1984 Lada 1500S + VIDEÓ

Autó2024. jún. 16.Tarsoly Bálint

Tulajdonosa több év megfeszített munkájával, eredeti orosz alkatrészekkel és jelentős anyagi, logisztikai és szervezői munkával építette újjá ezt a Ladát.

Az utóbbi években hatalmasat ugrott a volt keleti blokk retró járműveinek az ára. Kiváló példa erre ez az 1984-es Lada 1500S (VAZ-21061), melynek restaurálása megközelítőleg 6.000.000 forintba került -már a 2010-es évek közepén!

De mégis mi indokolja ezt a magas árat? Cikkünkben ennek járunk utána!

Tulajdonosa elmondása szerint közel 6 millió forintjába került ennek az 1984-es Lada 1500S-nek a restaurálása. Fotó: Motorhang.hu

A szépség istennője és az Ezeröcsi

A szovjet autógyártás története egészen a cári időkig vezethető vissza, viszont a személyautók érdemleges tömegtermelése a II. világháború után a Moszkvicsokkal kezdődött meg. 

A korai példányokat még az Opel Kadettek mintájára szerelték, majd rövid időn belül az MZMA saját tervezésű autók gyártásába kezdett. Az 1960-as évek végén a pártvezetés újítani szeretett volna, ezért megvásárolták a FIAT 124 licenszét és némi módosítás után Zsiguli néven kezdték forgalmazni.

Az exportra szánt példányokat "Lada" márkajelöléssel látták el, ami három dologra is utalhat. Az egyik a vikingekére emlékeztető hajóforma ami a logó sziluettjét is adja, más értelemben "kedves"-et is jelent, míg a szláv mitológiában Lada a szépség és ifjúság istennője volt. 


Az 1500S kasztnija szinte teljesen megegyezik a Lada 1600-aséval (VAZ-2106), viszont az 1500-asokból ismert 1,5 literes motorral szerelték. Fotó: Motorhang.hu

A termelés a VAZ-2101-es szedán és VAZ-2102-es kombi jelölésű, 1.200 köbcentis változatokkal kezdődött, majd az 1970-es évek végén mutatkozott be a VAZ-2106-os típus, amit az erőteljesebb 1,6 literes erőforrással szereltek.

Ugyanezt a modellt 1.500 köbcentis motorral 1500S néven (VAZ-21061) is megvásárolhattuk a MERKÚR-nál -az "Ezeröcsi" becenév egy utalás, ami a motor lökettértérfogatára vezethető vissza.

Mi kerül egy Ladán 6 millió forintba?

A Klasszik Kasztni csatornájának adott videóinterjúban a tulajdonos, Zs. Gusztáv elárulta, hogy a vásárlás idején a jármű értéke egyezett a négy felni értékével, ami tükrözte is az autó állapotát. 

Az újjáépítés során kizárólag eredeti, Oroszországból importált alkatrészeket használtak fel. Fotók: Motorhang.hu

Gusztáv az orosz klasszikust eredetileg csak működőképes állapotba szerette volna hozni, viszont a helyreállítási folyamat során úgy döntött, hogy az autót nem csak, hogy "OT" minőségűre, de a nemzetközi FIVA minősítés elvárásai szerint restaurálja.

Mivel a vásárlás idején közel roncs állapotú volt, ezért valójában nem is restaurálásról, hanem teljes újjáépítésről beszélhetünk.

A tulajdonos egy táblázatot is készített, melyben tételesen levezetette, hogy mely munkafolyamat elvégzése, illetve a beszerzett alkatrészek milyen költségeket jelentettek.

Bár tisztában volt vele, hogy az újjáépítés költségei bőven meg fogják haladni a Lada piaci értékét, mégis szerette volna próbára tenni képességeit és legalább olyan állapotúvá varázsolni, mint mikor 1984-ben elhagyta a VAZ gyártósorát. 

Nézze meg ennek a Lada 1500S-nek a bemutatóját, ismerje meg a típus érdekességeit és derítse ki, hogy miért kerül(het) közel 6 millió forintba egy KGST-modell helyreállítása:


Önnek volt vagy utazott "Ezeröcsivel"? Írja meg nekünk emlékeit és tapasztalatait! 


Köszönjük a Motorhang.hu csapatának, hogy részt vett a forgatáson és segítette a munkánkat.