Háború: amerikai gépre támadtak az oroszok?

Hírek2023. márc. 15.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 384-dik napján:

- Oroszország nem akar konfrontációt az Egyesült Államokkal - jelentette ki az USA-ban akkreditált orosz nagykövet kedden, miután a Fekete-tenger fölött történt incidens után bekérették a washingtoni külügyminisztériumba. Az orosz védelmi minisztérium kedden tagadta, hogy vadászgépei érintkezésbe kerültek az amerikai katonai drónnal, amely aznap a Fekete-tengerbe zuhant.

A moszkvai tárca elismerte, hogy két vadászgépe feltartóztatott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de azt állította, hogy nem nyitottak rá tüzet, és nem kerültek érintkezésbe vele.

Az amerikai hadsereg azt közölte, hogy két Szu-27 típusú orosz harci repülőgép elfogott egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drónt a Fekete-tenger felett, és egyikük megütötte a drón légcsavarját, ami miatt az a tengerbe zuhant és megsemmisült.

- Volodimir Zelenszkij elnök és katonai főnökei megállapodtak abban, hogy továbbra is tartani fogják a keleti Bahmut városát. Valerij Zaluzsnyij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint Bahmut védelme „kiemelkedő stratégiai jelentőségű”.

- Lengyelország miniszterelnöke elmondta, hogy országa az elkövetkező négy-hat hétben MIG vadászgépekkel látja el Ukrajnát.

- Robbanószerkezet antennájára hasonlító tárgyat találtak az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásának helyszíneinek közelében lévő vízterület átvizsgálásakor a dán kizárólagos gazdasági övezetben, Dánia még nem válaszolt Oroszország vizsgálatra vonatkozó kérésére - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy interjúban.

- Elrendelte a nagy pontosságú fegyverek gyártásának megduplázását Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint Sojgu a Taktikai Rakétafegyverek Vállalatnál tett látogatása során kijelentette, hogy az állami védelmi megrendelés rendben teljesül, azonban még az idei termelésnövekedést figyelembe véve is elrendelte a precíziós fegyverek gyártásának megduplázását.

Azt mondta, hogy ehhez a vállalatnak mind a jól képzett szakemberek, mind a termelési kapacitás terén megvannak a tartalékai, ezért "a feladat nehéz, de végrehajtható".

- Apti Alaudinov vezérőrnagy, az Ahmat csecsenföldi különleges egység parancsnoka kedden a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Bahmutban mintegy 7-10 ezer ukrán katona maradhatott. Ezek állítása szerint főleg területvédelmi egységek, a jobban képzett csapatokat az ukrán hadvezetés már kivonta.

- Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Donyeckben öt civilt sebesített meg egy drónról ledobott lőszer.

A News.ru hírportál szerint az oroszországi Brjanszk megyében lévő Szelco város vegyi üzeménél a légvédelem lelőtt egy ukrán drónt.

- Az orosz erők kedden rakétacsapást mértek a Donyeck megyei stratégiai jelentőségű Kramatorszk város központjára, a támadás következtében egy helyi lakos életét vesztette, és legalább hárman megsérültek - közölte Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

- Oroszország nem ismeri el a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. Peszkov The New York Times című lapnak arra a - névtelenül nyilatkozó tisztségviselőkre hivatkozó - közlésére reagált, amely szerint a hágai bíróság a közeljövőben két, Ukrajnában elkövetett orosz "háborús bűnökkel" kapcsolatos eljárást kíván indítani Oroszország ellen.