Háború: elvéreztek az oroszok keleten - újabb támadásokat vertek vissza az ukránok

Hírek2023. márc. 14.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 383-dik napján:

- Az ukrán erők visszaverték az ellenséges támadásokat a Donyeck megyei Bahmut irányában, magában a városban folytatódnak a harcok - számolt be hétfő esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

"Az orosz hadsereg erőfeszítéseit Donyeck megyében változatlanul főként Liman, Bahmut, Avgyijivka, Marjinka és Sahtarszk irányában végrehajtott támadó hadműveletekre összpontosítja, és nem hagy fel azzal a tervével, hogy elérje Donyeck és Luhanszk megyék közigazgatási határait" - írta közleményében a vezérkar.

- Zelenszkij elnök közölte, hogy kormánya idén 13,5 milliárd dollárt költ az ország védelmére.

- Az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgősen határozatot kell hoznia egy független bizottság felállításáról az Északi Áramlat csővezetékeken történt robbanások kivizsgálására, tekintettel egy olyan "tárgy" felfedezésére, amely nem tartozik a vezeték szerkezetéhez, de egy robbanószerkezet eleme lehet - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a minisztérium honlapján.

- Szankciók bevezetését követelte a belgrádi vezetéstől Oroszország ellen Rade Basta szerb gazdasági miniszter hétfőn. Az Ivica Dacic vezette Szerbiai Szocialista Párt politikusának közleménye szerint

Szerbia "már eddig is nagy árat fizetett azért, mert nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, és ez már elviselhetetlenné kezd válni".

- Az Oroszország és Kína közötti kétoldalú kapcsolatok a globális stabilitás tartóoszlopává váltak a világban növekvő geopolitikai feszültségek közepette - írta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Csang Ju-hszia vezérezredesnek, a kínai Központi Katonai Tanács elnökhelyettesének a tisztségére való újbóli kinevezése alkalmából hétfőn küldött üdvözlő táviratában.

- Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács hétfőn további hat hónappal, szeptember 15-ig meghosszabbította az Ukrajna területi egységének, önállóságának és függetlenségének aláásásáért vagy veszélyeztetéséért felelősökkel szemben hozott korlátozó intézkedések hatályát - olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében.

- Az Oroszország által Ukrajnában kitűzött célokat jelenleg csak katonai eszközökkel lehet elérni - jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak.

- A Wagner orosz zsoldoscsoport rohamosztagai több irányból támadják a Donyeck megyei Bahmutot, igyekeznek áttörni az ukrán védelmen a város központjáig, ugyanakkor jelentős veszteségeket szenvednek - közölte hétfőn Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

- Az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat hétfői közleményében azt írta, hogy a múlt csütörtöki nagyszabású orosz rakétatámadás miatt a nyugat-ukrajnai Zsitomir és a keleti országrészben lévő Harkiv városok lakóinak egy része még mindig áram nélkül van.

- Szergej Versinin orosz külügyminiszter-helyettes közölte: Moszkva beleegyezett az ukrán gabona-exportot biztosító megállapodás meghosszabbításába.

- Egy magas rangú orosz parlamenti képviselő hétfőn a parlament elé terjesztett egy törvényjavaslatot arról, hogy 2026-ig 21-30 évre emeljék a sorkatonai életkort a jelenlegi 18-27 évről - írja a Reuters.