Háború: Amerikai szuperrakétákat kap Kijev

Hírek2023. szept. 23.Sz.A.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök személyesen egyeztetett az új katonai támogatásokról Washingtonban. Kanada is újabb katonai segélycsomagot ad Kijevnek.

Az ukrán csapatok sikeres támadást hajtottak végre Szevasztopol ellen, és csapást mértek a Fekete-tengeri flotta egyik központjára pénteken, közölték ukrán források – írja a Guardian.

- Az orosz védelmi minisztérium szerint egy orosz katona eltűnt a támadás következtében. A közösségi médiába feltett videó szerint fehér füst látható a flotta központjának épületének tetején. Orosz források szerint a támadást brit gyártmányú Storm Shadow rakétákkal hajtották végre az ukránok.

- Orosz rakétacsapás érte az ukrajnai Poltava megyében lévő Kremencsuk teleülést, ahol az orosz haderő civil infrastruktúrát támadt.

- A támadásban egy ember életét vesztette, 15 másik megsebesült – jelentette be Dmitro Lunin, a megye kormányzója a Telegramon. Az ukrán légvédelem az egyik rakétát még a levegőben megsemmisítette. 

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte Kanadának, hogy 482 millió amerikai dollár értékben katonai segélyt nyújt a következő három évben. Justin Trudeau kanadai kormányfő bejelentette, hogy 50 páncélozott harckocsit is kap Ukrajna, illetve szerepet vállalnak az ukrán katonai pilóták kiképzésében az F-16-os vadászgépek használatában. Zelenszkij Ottawában a Parlamentben mondott beszédében megköszönte Kanada segítségét, hogy „a történelem napos oldalára állt”.

- Joe Biden amerikai elnök Washingtonban találkozott Volodimir Zelenszkijjel, és ígéretet tett arra, hogy kevés számú, hosszú hatótávolságú rakétákkal segíti Kijevet, hogy az orosz támadások ellen védekezhessen.

- Alekszander Novak orosz kormányfő-helyettes orosz olajipari vállalatvezetőkkel egyeztetett tegnap, megvitatták az oroszországi üzemanyagellátás helyzetét. Moszkva átmeneti exporttilalmat rendelt el a benzinre és a dieselre. A tilalom alól négy volt szovjet köztársaság mentesült.